Városlista
2022. augusztus 16, kedd - Ábrahám

Hírek

2014. Augusztus 03. 17:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mellrákot okozhatnak bizonyos fogamzásgátlók

Mellrákot okozhatnak bizonyos fogamzásgátlók

A szájon át bevehető fogamzásgátló tabletták mintegy 50 százalékkal növelik a mellrák kialakulásának kockázatát - figyelmeztet egy új kutatás, amelyről a dumb-out.net számol be.

A seattlei Rákkutató Központ PhD. munkatársa, Elisabeth Beaber elmondása szerint a fogamzásgátló miatti egészségügyi kockázatok mértéke a gyógyszer hatóanyagainak összetételétől is függ. Ennek megfelelően, az alacsony dózisú ösztrogén tartalmú gyógyszereknél nem volt kimutatható, hogy megnövelték volna a mellrák kialakulásának kockázatát.

Az esettanulmány 20-49 év közötti nők adatait elemezte, akiket 1990 és 2009 között vizsgáltak meg. Az adatbázisban rögzítették a fogamzásgátló tabletták szedésének időtartamát, valamint azok összetételét.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fogamzásgátlók szedése jelentősen megnövelte a mellrák kialakulásának kockázatát összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem szedték a tablettát vagy pedig már régen abbahagyták. Ugyanakkor a szerző leszögezi, hogy az eredményeket óvatosan kell kezelni, mivel a megnövekedett rizikó nagymértékben függ a gyógyszer összetételétől.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 16. 09:07, kedd | Életmód

Megváltoztatták három donorvese vércsoportját kutatók

Sikeresen változtatták meg három beültetésre váró vese vércsoportját cambridge-i kutatók, ezzel jelentősen javították a várakozó betegek esélyeit, hogy megtalálják a szervezetüknek megfelelő donorszervet.

2022. Augusztus 12. 07:00, péntek | Életmód

Péntektől figyelhető meg a legtöbb hullócsillag

Augusztus 12-13. között tömegesen érik el bolygónk felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai, azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.

2022. Augusztus 08. 14:04, hétfő | Életmód

Új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELKH kutatói

Az alvási orsók, vagyis az alvás során észlelhető rövid, gyors ritmusú agyműködési szakaszok vándorlásának nyomon követésével egy új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELTE kutatói,

2022. Augusztus 05. 09:09, péntek | Életmód

Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat.