Városlista
2020. január 21, kedd - Ágnes

Hírek

2019. Október 17. 15:26, csütörtök | PR

Melyek a legjobb módszerek fogfájás ellen?

Melyek a legjobb módszerek fogfájás ellen?

Aki megtapasztalta, az tudja, hogy a fogfájás során fellépő erős feszítő, lüktető érzés olykor elviselhetetlen is tud lenni, és akár a mindennapi teendők elvégzését is megnehezítheti.

Ha a fájdalom nem enyhül, valószínűleg súlyosabb szuvasodás vagy gyulladás áll a tünetek hátterében, amivel érdemes mielőbb felkeresni egy fogorvost. Ha azonban valami miatt nem tudunk azonnal orvoshoz fordulni, akkor is van lehetőségünk a fájdalom csillapítására.

Cikkünkben összegyűjtöttük a legjobb, leghatékonyabb és leggyorsabb módszereket, amelyekkel ideiglenesen otthon is csillapítható a fájdalom!

A fűszerek ereje

A szegfűszeg olaj az egyik leghatásosabb házi gyulladáscsökkentő szer, ami fogfájás esetén is jól alkalmazható. Érzéstelenítő, baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően egyaránt enyhíti a fájdalmat és a gyulladást. Az olajat csepegtesd vattára és töröld át vele a fájós fogat, vagy rágcsálj el néhány egész szegfűszeget.

Hasonló hatással rendelkezik a rozmaring is, amely a benne található illóolajoknak segítségével elpusztíthatja a gyulladást okozó baktériumokat és enyhítheti a fájdalmat.

Természetesen a fokhagymát sem hagyhatjuk ki a sorból, ami szintén híres antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásáról, és az egyik leggyakrabban alkalmazott házi gyógyító praktika. Megpucolt, megtisztított fokhagyma gerezdet rágcsálva a kioldódó illóolajok jótékony hatást gyakorolnak a fájó területre és elősegítik a gyulladás mérséklését

Sokan meglepődnek, de a só és bors is enyhülést hozhat a tünetekre. A fűszereket kevés vízzel összekeverve jól kenhető pasztát kapunk, amit a fájós fogra kenve a tünetek csillapítására használhatunk. Ez a házi megoldás csökkenti a duzzanatot, a só fertőtlenít és hozzájárul a gyulladás mérsékléséhez.

A vaníliakivonat nem csak sütemények ízesítéséhez használható, fájdalomcsillapító hatása fogfájás esetén is bevethető. Használjunk természetes vanília kivonatot vagy illóolajat, és fültisztító pálcika vagy vatta segítségével ecseteljük le vele a fájó területet. Fontos, hogy valódi vaníliát, és ne aromát használjunk, ugyanis a szintetikusan előállított változat csak kis mennyiségben tartalmaz eredeti növényi összetevőt.
Jegeljük a fájdalmat
Meglepően hangozhat, de a hideg, jeges borogatás a fogfájásra is pozitív hatással lehet. A jégkockákat gézbe vagy vékony textilbe csavarva helyezzük a fogra, azonnal hűsíteni fogja területet, valamint zsibbasztja az idegeket, ami által átmenetileg csillapodik a fájdalom. Ha érzékeny a fogunk, a borogatást kívülről is alkalmazhatjuk az arcunk azon részén, ahol a fájós fog is található.
Gyógyító növények
Többféle gyógynövény közül válogathatunk, ha fájdalomcsillapításról és gyulladáscsökkentésről van szó. Gyógyító hatásáról ismert a zsálya- és a kamillatea is, melyek szálas, szárított változata a legtöbb gyógyszertárban és drogériában beszerezhető. Ezek a fogakat, fogínyt érintő és a szájnyálkahártyán található gyulladások csökkentésére egyaránt alkalmazhatóak. A kifőzött teafűből készíthetünk vattás borogatást, vagy öblögethetünk is az elkészített, langyos teával.

A teafaolaj jótékony hatása is jól ismert, számos kozmetikai termékben használják fő összetevőként. Az olajat vízzel összekeverve használhatjuk szájöblöketőként, a gyulladásos tünetek enyhítésére. Akárcsak a szegfűszegolaj, ez is alkalmazható ecsetelőként is, közvetlenül a fogon.
Nem csak népi hiedelem
Ha népi gyógymódokról van szó, természetesen nem feledkezhetünk meg a pálinkáról, azaz az alkohol jótékony hatásáról sem. Öblögessünk és tartsunk a fájós fognál egy korty pálinkát, amint az alkohol elkezd felszívódni leszibbasztja és fertőtleníti a gyulladt területet.
Fájdalomcsillapító gyógyszerek
Természetesen nem csak házi praktikákat használhatunk fájós fog ellen, gyógyszertárban vény nélkül kapható készítményeket is vehetünk. Léteznek gyulladáscsökkentő hatású szájvizek, de erős fájdalom esetén fájdalomcsillapító gyógyszer is bevehető. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek hosszú távú szedése kerülendő. Amint lehetőségünk van rá, mielőbb érdemes felkeresni egy fogorvost, aki a fogfájás kiváltó okát megkeresi és kezeli, ami által végleg megszűnik a fájdalom.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 21. 09:40, kedd | PR

Sportigazságok, amelyek kevésbé köztudottak

A sport világában vannak egyértelműen köztudott tények, vannak különböző legendák, amelyek sok emberhez eljutnak, de vannak olyan igazságok, amelyek kevésbé köztudottak.

2019. December 20. 14:28, péntek | PR

Közkívánatra: 2020-ban tovább dübörög az Open Road Fest

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön.

2019. December 12. 14:45, csütörtök | PR

2020-ban ismét Alsóörs ad otthont az Open Road Festnek

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön a Pelso Campingben.

2019. December 12. 11:38, csütörtök | PR

Mit kell tudni a cirkon koronáról?

Az európai lakosság jelentős hányada küzd különböző fogproblémákkal, de az igazán kiábrándító az az, hogy ez már a 12 éves korosztályban is halmozottan jelen van.