Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mélységben a hitelkamatok

Mélységben a hitelkamatok

Negyedszázada nem voltak olyan alacsonyak a forinthitelek kamatai, mint manapság. Ennek magyarázata, hogy a 2012 nyara óta csökkenő jegybanki alapkamathoz igazodva jelentősen mérséklődtek a hitelek, azon belül is a lakáshitelek kamatai. Annak ellenére, hogy jelentősen csökkentek egy év alatt a hitelkamatok, a válság miatt óvatossá váló emberek alig vesznek fel új kölcsönt. A lekötött betétek népszerűsége is mélyponton van – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint januárban a forintban felvett új lakáshitelek átlagos kamatai 7,2 százalékosak voltak, és a teljes hiteldíjmutató is alig 8,1 százalék volt. Ez jelentős esés például 2012 januárjához képest, amikor a végtörlesztés keretében sokan váltottak devizahitelről forintkölcsönre. Akkortájt 11-12 százalékos kamattal lehetett forinthitelhez jutni, de még egy éve is 10,5 százalékos volt az átlagos kamatszint.

A hitelek terheinek csökkenése nemcsak az új kölcsönök, de a régebben kötött szerződések esetében is érzékelhető. Igaz, a kamatperiódusok hosszához igazodva időben kissé eltolódva, hiszen egy féléves kamatperiódus esetében az alapkamat változása után legkorábban hat hónappal érzékeli az adós a hitel kamatainak csökkenését.

Az alacsonyabb alapráta mellett a hitelek kamatesésében annak is szerepe volt, hogy a kormány 2012 áprilisától kötelezővé tette a bankok számára a referenciakamat-rendszert. Ennek lényege, hogy a csökkenő alapkamathoz igazodó budapesti bankközi forint hitelkamatlábhoz (BUBOR) kell kötni a felszámított hitelkamatot, s erre csak meghatározott feltételekkel tehetik rá saját kamatfelárukat, azaz hasznukat.

A forintban felvett hitelek után fizetendő terhek ugyan csökkentek, a devizahitelek kamatai azonban szinte egyáltalán nem változtak, azaz átlagos nagyságuk 6,3 százalék körül alakul, tehát alig marad el a forintkölcsönök kamataitól.

Azon nem lehet csodálkozni, hogy a sok család vesztét jelentő devizahitel iránt senki nem érdeklődik, az azonban első pillanatra meglepő lehet, hogy a kedvező kamatozású forintalapú lakáshitelek iránt is csekély az érdeklődés: januárban mindössze 12 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a háztartások. Különösen az, ha figyelembe vesszük, hogy az év első hónapjának végén 15 milliárd forint híján 7000 milliárd forinttal tartozott a lakosság a bankoknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: