Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 07. 10:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Mesélő múzeum, beszélő tárgyak

Mesélő múzeum, beszélő tárgyak

Múzeumi óra Mórával, mórásokkal - Dombóváron

A néha még didergető múzeumi falak között e télidőben ismét érdeklődő diákok lába dobogott nemrégiben. Sajgó Zoltánné tanárnő vezetésével egy jól előkészített projekt-foglalkozás keretében látogatott a dombóvári Móra Ferenc Általános Iskola 12 fős vegyes csoportja a Helytörténeti Múzeumba. Ahol több más mellett megtudhatták, hogy iskolájuk névadója, a jeles író, újságíró, könyvtáros számos, immár legendás régészeti ásatás vezetője, valamint a szegedi múzeum igazgatója is volt egyúttal.
A hagyományos kézműves mesterségek közül a diákok ezúttal kettővel foglalkoztak most behatóbban.
Elsőként a még elmúlt év őszén, az Erdélyből indult, majd Dombóváron meggyökeresedett és életművét itt kiteljesített Balásy Gyula (1912 - 1978) centenáriumi emlékkiállítását keresték fel. A nagyobb létszámú látogatók fogadására elrendezett tárlatban Magyarosi Sándor ny. tanár, fafaragó mester, Balásy bácsi tisztelője s munkáinak jó ismerője vezette körbe a múzeum vezetőjével együtt a gyerekeket, akik már e közben is jegyzeteket készítettek, bátran kérdeztek és persze önfeledten nézelődtek a kiállított kis faszobrok, fali és asztali díszek, mértéktartóan cifrázott használati tárgyak között. Saját maga készítette és kézbe adott tárgyai példájával, valamint a mesterség-sarok eszközeinek bemutatásával lett teljes az erre szánt idő.
Ezt követően a múzeumi épület már korábban rendbe hozott, s eredeti szépségében látható téglaboltozatú pincéjébe ereszkedtek az ifjú kalandozók. Itt a dr. Kriston Vízi József vezetésével lassan egy kerámia látvány-tárrá fejlődő egységet közösen avattak fel a fazekasság iránt is fogékony diákok a felnőttkísérőkkelegyaránt. Az ősi formák nyomán készült hatalmas főző-edények, hagyományos ételek és italok, olajok és ecetek tárolói vagy a vidékünkön jellegzetes, a nyári munkák hevében hűsítő vizet nyújtó ún. "dori-korsók" szép sorozatai a már most tervezett visszatérés tervezgetését is előhívta.
S bár a Balásy Gyula - féle, gondosan faragott mosósulyok-lapra szerelt hőmérő néhány plusz Celsiusfokot mutatott csak bent e délelőttön, de a jó szó és a kölcsönös figyelem most is felmelegítette a vendégeket és a háziakat egyaránt!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.