Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért mellőzik a szén-monoxid-érzékelőket?

Miért mellőzik a szén-monoxid-érzékelőket?

Ismerik, de nem feltétlenül veszik komolyan az emberek a szén-monoxid-mérgezés veszélyét - derült ki a Lánglovagok Egyesület közvélemény-kutatásából, amely a napokban zárult le. Azon emberek, akik az otthonukban olyan fűtőberendezést használnak, amelyhez kémény szükséges, 94%-a tisztában van azzal, hogy a kéményseprőt az előre jelzett időpontban be kell engednie a lakásába. Vannak azonban olyanok, aki szerint nem, vagy csak akkor, ha ő hívta, vagy úgy érzi, hogy valami nem stimmel az égéstermék elvezetésével.

A válaszadók 98,85%-a tudja, a karbantartásának hiányának következménye lehet, hogy az égéstermék visszaáramolhat a lakótérbe, ahol szén-monoxid-mérgezést okozhat. Szén-monoxid-érzékelőt viszont csak 32,3%-uk használ. Olyanba már 8,21%-uk futott, hogy az érzékelő valósan egészségre káros koncentráció miatt riasztott.

Az életmentő készülék mellőzésének okára különféle válaszok születtek. Többen a zárt rendszerű fűtőberendezésük okán nem használják, de van aki nem tartja szükségesnek, mert rendszeresen ellenőrizteti a kazánt, kéményt, vagy mert a fűtőberendezés nem a lakótérben kapott helyet. Olyan is akad, aki fűtés közben folyamatosan szellőztet, de van aki drágálja vagy megbízhatatlannak tartja az eszközt.

Arról 57,21% hallott csak, hogy a katasztrófavédelem az ingatlan tulajdonosára akár 30 ezer forint tűzvédelmi bírságot szabhat ki, amennyiben nem tett eleget a kéményseprő-ipari közszolgáltatás igénybevételének. 39,56% nem hallott erről, és 3,23% szerint nem is igaz.

Ha azon emberek válaszát vizsgáljuk, akiknek nincs az otthonában olyan fűtőberendezés, amelyhez kémény szükséges, akkor az látható, hogy 86,98%-uk tisztában van a kéményseprők beengedésének szabályaival. Azt 99,53% tudja, hogy az égéstermék visszaáramolhat a lakótérbe. A tűzvédelmi bírságról 61,63%-uk hallott, 36,51%-uk nem, és 1,86% szerint nem igaz a büntetés lehetősége.

Az online kérdőívet kitöltő mintegy 1300 ember válaszát elemezve kiderül, 99,07% ismeri az égéstermék visszaáramlásának veszélyét és 58,67% hallott már a kémények kapcsán a tűzvédelmi bírságról.

A Lánglovagok Egyesület kutatásáról bővebben a www.langlovagok.hu oldalon lehet olvasni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk