Városlista
2021. január 24, vasárnap - Timót

Hírek

2020. Április 14. 10:00, kedd | PR
Forrás: Arrabonamédia

Miként hat a hordós érlelés a whisky minőségére?

Miként hat a hordós érlelés a whisky minőségére?

Sokan talán nem is gondolnának arra, hogy a megfelelő érlelésnek milyen komoly szerepe van a whisky minőségében.

Ha pedig az érlelésről beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül az alkalmazott tölgyfahordók mellett sem.

Ebben a bejegyzésben tehát a whisky érleléssel foglalkozunk, külön kitérve a tölgyfahordók szerepére, illetve típusaira. Végül azt is megmutatjuk, hogy a kifogástalan minőséget képviselő tölgyfahordók milyen összetevőket képesek kölcsönözni a whiskynek.

Mekkora szerepet játszik az érlelésben a hordó?

Hogyha százalékosítani szereznénk a hordó szerepét a whisky érlelésében, akkor az ízek kialakulásának közel 60-75%-át tudjuk összefüggésbe hozni a felhasznált hordóval. Merthogy a hordós érlelés hatására extra tanninok, cukrok és aromák kerülnek a whiskyhez, jelentősen befolyásolva ezáltal az alkoholtartalmát, valamint a színét.

Az érlelés roppant érdekes folyamatnak számít egyébként. A hosszú hónapok és évek alatt a whisky mélyen behatol a hordó pórusaiba, hogy felvegye a páratlan ízanyagokat. A hordóra jellemző sajátosságok pedig szintén visszahatnak a whiskyre, fantasztikus végeredményt produkálva így.

Milyen típusai léteznek a tölgyfahordóknak?

Habár mintegy hatszáz különböző típusú tölgy létezik a bolygón, közülük mindössze négyet alkalmaznak a whisky érlelésére. Név szerint az amerikai fehértölgy (Quercus alba), az európai tölgy (Quercus robur), a francia tölgy (Quercus sessiliflora vagy Quercus Petrae), valamint a japán tölgy (Quercus mongolica) jöhet szóba a whisky tölgyfahordós érlelése kapcsán.

Mégpedig azért, mert kizárólag ez a négy tölgyfahordó típus képes kifejezetten értékesnek számító tanninos, lignines, cellulózos, tovább hemicellulózos jegyekkel gazdagítani az érlelni kívánt párlatokat. Más fatípusokat egész egyszerűen nem szokás whisky érleléshez alkalmazni, és nem is számít kifejezetten ajánlottnak az ilyen jellegű kísérletezés.

A tölgyfahordó whisky párlatra gyakorolt hatása

Szám szerint öt olyan komponenst lehet elkülöníteni, amelyekkel a hordó képes lehet gazdagítani az érlelt whisky párlat karakterét. A tannin azért fontos, hogy ízleléskor érett, kiforrott zamatok szaladjanak szét a szánkban.

A hordóból átvett hemicellulóz felel azért, hogy a kellemes karamellás, édes tulajdonságok is jelen legyenek a párlatban. A ligninnek köszönhető az enyhe vaníliás zamat, a cellulóz pedig ahhoz szükséges, hogy a vanillines zamat fel tudjon szabadulni. Az amerikai tölgyfahordó mindezek mellett laktont is tartalmaz, amely képes hozzájárulni a kissé édesebb, valamint égetett zamatok megjelenéséhez.

Időnként egyébként az is megtörténik, hogy a korábban kognac, rum, bor vagy cherry érleléséhez alkalmazott tölgyfahordókat használnak a whisky párlatokhoz, tovább színesítve így az aromákat.

Címkék: idrinks.hu, whisky

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 25. 15:46, szerda | PR

Fertőtlenítő takarítás specialistája

Stabilizált ózonos vizet előállító berendezést, valamint egyéb elektromos fertőtlenítő eszközöket szereztek be -

2021. Január 24. 07:00, vasárnap | Külföld

Horvátország felfüggeszti a lakosság oltását

Horvátország felfüggeszti a lakosság beoltását, mivel nincs elegendő oltóanyag, a meglévő vakcinát azok kaphatják meg, akik már megkapták a védőoltás első adagját

2021. Január 24. 06:00, vasárnap | Belföld

Szakértő: Magyarországon élénkebb a munkaerőpiac jó néhány európai tagországhoz képes

A koronavírus-járvány ellenére Magyarországon élénkebb a munkaerőpiac, mint jónéhány európai uniós tagországban - mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója az M1 csatorna szombat reggeli műsorában.

2021. Január 24. 05:00, vasárnap | Külföld

Novemberi szintre csökkent az új fertőzések száma Oroszországban

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt napon 20 921-gyel - ez a legalacsonyabb adat november 11. óta - 3 698 273-re emelkedett a szombaton közzétett hivatalos adatok szerint.