Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 03. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milliárdokat füstölnek el feketén

Milliárdokat füstölnek el feketén

A lefoglalt dohánytermékek kategóriánkénti mennyiségében jelentős változás állt be az utóbbi időszakban – tájékoztatta a Napi Gazdaságot az adóhivatal. Az itthon elkobzott árucikkek értéke az egymilliárd forinthoz közelít.

Csaknem 24 millió szál szabálytalanul forgalmazott cigarettára bukkant 2014-ben eddig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A hatósági ellenőrök a dobozos kiszerelések mellett majdnem fél tonna illegálisan kínált fogyasztási és finomra vágott dohányt is felderítettek. A termékek piaci értéke összesen az egymilliárd forint határán mozog, ez az adat pedig nagyságrendjében illeszkedik a korábbi évek tendenciájához: két éve 2,33 milliárd forintnyi dohánycikk volt a NAV zsákmánya, tavaly 2,82 milliárd forint.

Az is kiderül, hogy a lefoglalt dohánytermékek kategóriánkénti mennyiségében jelentős változás állt be az utóbbi időszakban. A feketecigaretta ugyan évek óta tartja a 70 millió körüli darabszámát, de a finomra vágott dohányból 2013-ban már csak huszadannyit találtak a pénzügyi nyomozók, mint 2012-ben, valamint szivarkából is csak negyedannyi került a NAV hálójába. A fogyasztási dohány fogások ezzel szemben 2013-ban – tavalyelőttről – az ötszörösükre nőttek.

Az idén befizetett dohánygyártmányból származó jövedéki adó nettó egyenlegében egyaránt eltérés tapasztalható. Áprilisban 23,4 milliárd forint érkezett be ezen a címen az államkasszába – mindez egy éve még 29,9 milliárd forintra rúgott, de 2012-ben a 30 milliárd forintos küszöböt is túllépte. A bevallott általános forgalmi adó ugyancsak csökkent: 0,9 milliárd forint volt a mostani és 10,7 milliárd forint tavaly áprilisban.

A számok azt mutatják, hogy a legális eladásból származó adóbevételek annak ellenére csökkennek, hogy a dohánytermékek jövedéki adóját 2012-ben megemelték. (Ez egyébként látszik a 2012-es bevételi adatokból, itt ugyanis a jövedéki adóbevételek 20, az áfából származó adóbevételek 25 százalékkal nőttek az előző évhez képest.) Mindez egyrészt alátámasztja azt az állítást, hogy a törvényi szabályozások hatására egyre többen teszik le a cigarettát, de egyben a feketepiac irányába való eltolódást is mutatja.

A NAV a Napi Gazdasággal az is közölte, hogy Magyarország elsősorban mint tranzit állam jelenik meg az európai felhasználásra éves átlagban 52 milliárd szál cigarettát csempésző bűnszervezetek térképén. A hatóság hivatkozik a GFK Hungária Piackutató Intézet Kft. januári felmérésére, amely a magyar illegális cigarettapiaci indexet 11,8 százalékra becsüli. A 2013-as adatok szerint a hazai kiskereskedelmi forgalom 9,156 milliárd cigarettát tett ki, ebből a feketén elfüstölt tehát 1080 millió szál. A NAV aláhúzza: az itthoni illegális dohányértékesítés az Európai Unió más tagországaival egybevetve átlagosnak mondható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során