Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 14. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milliós is lehet a bírság az internetes aukciókra

Milliós is lehet a bírság az internetes aukciókra

Május 1-jéig fizethetik be elmaradt adójukat azok, akik üzletszerűen kereskedtek az internetes aukciós oldalakon az elmúlt években.

A Kúria ugyanis tavaly év végén kimondta, hogy rájuk is vonatkoznak az áfaszabályok. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint azok, akik nem üzletszerűen értékesítenek – vagyis például megunt holmijaikat adják el – továbbra is adómentesen árulhatnak évi 600 ezer forintos bevételig.

Lőrincz Eszter évek óta rendszeresen kereskedik internetes aukciós oldalakon. A legtöbbször megunt holmiját árulja jövedelem-kiegészítésként.

„Körülbelül 2008 nyarán kezdtem el abból a célból (kereskedni), hogy pénzhez jussak. Eladtam és vásároltam is természetesen, elég sokféle dolgot, általában ruhákat, ékszereket, ilyesmit” – mondta elLőrincz Eszter szerdán a Híradónak.

Az aukciós portáloknak becslések szerint kétmillió felhasználójuk van. A legtöbben saját feleslegessé vált tárgyaikat árulják. Ez évi 600 ezer forintos bevételig továbbra is adómentes.

Vannak azonban olyanok is, akik – bár magánszemélyek – üzletszerűen értékesítenek. Azaz például egy-egy termékből több tucatot kínálnak egyszerre. Nekik – a Kúria tavaly év végi jogegységi döntése alapján – áfát kell fizetniük az eladásaik után. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal május 1-jéig adott haladékot az elmaradt adó befizetésére. Aki ezt nem teszi meg, akár milliós bírságra is számíthat.

„Egyrészt ki kell váltania visszamenőleg az adószámot, hiszen csak adószámmal lehet gazdasági tevékenységet folytatni. Másrészt pedig a személyi jövedelemadó bevallását önellenőrzéssel kell javítania” – tudatta Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense.

Angyal József okleveles adószakértő szerint számlák és bizonylatok hiányában azonban az érintettek nem tudnak utólagosan áfabevallást készíteni.

„Olyan kötelezettséget próbál most előírni visszamenőlegesen az adóhatóság, hogy a magánszemélyek május 1-jéig önként, dalolva vallják be az áfát, ami egyszerűen teljesíthetetlen” – állapította meg a szakértő.

A NAV az internetes kereskedelemben részt vevők ellenőrzésekor tavaly 173 millió forint mulasztási bírságot szabott ki. Ez több mint tízszer annyi, mint 2012-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.