Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 07. 13:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Minden korábbinál nagyobbat esett a brit és ír mozik bevétele 2014-ben

Minden korábbinál nagyobbat esett a brit és ír mozik bevétele 2014-ben

A brit és az ír mozik az elmúlt 24 év legnagyobb jegyárbevétel-visszaesését könyvelhették el 2014-ben, a szakértők szerint azért, mert hiányoztak az igazi kasszasikerek - írja a brit Telegraph internetes kiadása.

Tavaly a mozik bevételei 2,9 százalékkal, vagyis 34 millió fonttal (mintegy 14 milliárd forint) csökkentek Nagy-Britanniában és Írországban az előző évihez képest. A bevételi statisztikák feljegyezése, 1991 óta ez volt a legmeredekebb visszaesés. A legnagyobb esést a skót és az ír mozik szenvedték el, itt 7 százalékkal csökkentek a bevételek.
A szakértők szerint a visszaesés részben annak köszönhető, hogy 2014-ben hiányoztak az igazi kasszasikerek. További okot a mozijegyek árának emelkedésében és a változó szórakozási szokásokban látják, ugyanis sokan szívesebben töltik le és nézik otthon a filmeket.
A brit és az ír mozikban tavaly A Lego kaland című film bizonyult a legnagyobb sikernek, egymaga 34,3 millió font (14 milliárd forint) bevételt hozott. A második és harmadik helyre a A hobbit - Az öt sereg csatája, és az Inbetweeners 2 került. Az első tízben szereplő filmek több mint fele folytatás volt.
A Rentrak elemzőcég adatai szerint a visszaesés ellenére 2014 sorozatban az ötödik év volt, amikor a mozik bevétele meghaladta az 1,1 milliárd fontot (mintegy 450 milliárd forint). Sikeres évet zártak a 18 év felettieknek szóló filmek, A Wall Street farkasa 22,7 millió fontot (9 milliárd forint) keresett, amely új rekordnak számít a felnőtteknek szánt filmek között.
Az elemzőcég szerint 2015-ben nem fog folytatódni a visszaesés, ugyanis az olyan filmes húzónevek, mint amilyen például a James Bond, a Harry Potter vagy a Toy Story-sorozat, komolyan felpörgethetik a jegybevételeket.
Lucy Jones, a Rentrak igazgatója szerint a közönség a jövőben is el fog menni a mozikba olyan filmeket megnézni, amelyek felkeltik a figyelmüket, azonban ehhez nyomós érvekre van szükség, például folytatásokra, kedvező kritikákra vagy drága speciális effektekre.
"Ez zsúfolt piac, tavaly több mint 830 premier volt ... ahhoz, hogy átlépd az 50 millió fontos bevételt, olyanokat is rá kell venned a jegyváltásra, akik egyébként nem járnak rendszeresen moziba" - mondta Jones.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: