Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 14. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Minden ötödik taxinál találtak szabálytalanságot

Minden ötödik taxinál találtak szabálytalanságot

Öt hónap alatt 2584 taxit vizsgáltak meg a Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezőjeként eljáró Budapesti Közlekedési Központ járműminősítő munkatársai. Közlésük szerint minden ötödik eljárásban szabálytalanságot tártak fel: leggyakrabban a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását, illetve az előírtnál drágább fuvardíj felszámolását.

Az ellenőrök összesen 4869 próbautazásos taxiellenőrzést végeztek el 2014. január 31-éig. A taxik ellenőrzését elsősorban a pályaudvarok, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a belváros taxiállomásai vagy frekventált helyei közelében végezték, és figyelembe vették azokat az utaspanaszokat is, amelyekben a megkárosított utasok az indulási helyüket megjelölve kérték a túlzottan magasnak tartott fuvardíj kivizsgálását.

A vizsgálat részletei

A taxiállomás-használati szerződés megkötése előtt a taxik komplex ellenőrzési minősítő vizsgálaton esnek át, ahol a jármű külső és műszaki jellemzőit, a klímát, a bankkártya-elfogadást, a műszaki megfelelőséget ellenőrzik. A 2013. szeptember 1. és 2014. január 31. közötti időszakban 2584 taxi minősítő vizsgálatát végeztük el. Ezek közül 1987 jármű felelt meg az előírásoknak, 589-nél hiánypótlásra, javításra volt, illetve van szükség, 8 járműnél pedig véglegesen elutasították a kérelmet, azokat javíthatatlanul alkalmatlannak találtak a taxiközlekedésben való szolgáltatásra.

A taxiszolgáltatást közvetítő és fuvarszervező működési feltételeinek előzetes vizsgálata is a BKK feladata. Az ellenőrzés kiterjed a szolgáltató pénzügyi megfelelőségének vizsgálatára, az infokommunikációs eszközükre vonatkozó műszaki előírások teljesítésére, a diszpécseralkalmazások megfelelőségére, valamint védjegyoltalom alatt álló szabadjelző jóváhagyására. Budapesten korábban 21 fuvarszervező társaság tevékenykedett. Közülük 13 társaság kérelmezte előzetes minősítését.

2014. január 31-éig tizenegy társaság minősítése volt sikeres, és kapta meg az előzetes hozzájárulást. Egy társaság az informatikai minősítésen való alkalmatlansága miatt jelenleg ismételt auditra vár, további egy, a hiánypótlás teljesítésére váró társaság a minősítési eljárásban időközben minősített cégbe olvadt.

A próbautazásokon 1428-szor tapasztalták, hogy a szolgáltató a fuvarfeladat befejeztével nem ad nyugtát vagy számlát a fuvardíj átvételéről. A próbautazások alkalmával 265 esetben tapasztaltak olyan mértékű árdrágítást, vagyis a rendeletben rögzített hatósági ártól magasabb ár alkalmazását, a taxaméter mérésének külső befolyásolását, hamisszámla-adást, illetve a viteldíjmérő óra használata nélküli szolgáltatásvégzést, aminek következtében a taxiállomás-használati engedélyt azonnali hatállyal felmondták.

53 alkalommal tapasztaltak engedély nélküli személyszállítási szolgáltatást. Ezekben az esetekben eljárás megindítását kezdeményezték a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint az illetékes közlekedési hatóságnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk