Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 30. 08:01, szerda | Helyi
Forrás: Erdősné Fedeles Zita

„Mindenki szem a láncban” az október 23-i városi ünnepségen

„Mindenki szem a láncban” az október 23-i városi ünnepségen

Az ünnepélyen közreműködtek a Belvárosi Általános Iskola nyolcadik, hatodik és hetedik osztályos tanulói.

Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról versrészlete híven tükrözi az ötvenes évek atmoszféráját. A kommunista diktatúra irányt adott az emberek életének, és az irányba fordított tömegek azután már maguk képezték a rendszer erejét.
Az ünnepi megemlékezésen a kortörténeti bevezető részben a Belvárosi Általános Iskola végzős diákjai prózában jelenítették meg amint a zsarnokság átszövi az élet minden területét, behatol az emberi kapcsolatokba. A forradalom kirobbanását a harang és a tűz alakzattal látványosan szemléltették a hatodikosok. Az ifjúság fenyegető követeléseivel párhuzamosan lekerült a Rákosi-címer a nemzeti jelképek közül, átadva helyét a lyukas zászlónak.
Az üszkös, fagyos Budapesten november 4-én „az orosz tankok között hallgatnak a harangok”. Megkezdődött a megtorlás, vérbe fojtották a magyar forradalmat. A Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes Fordulj, kedves lovam c. népzenére előadott tánc a mintegy 200 000 külföldre menekülő érzéseit aposztrofálta.
A záró lírai szakaszban a lányok megcsillantották a visszatérés gondolatának reményét. A műsor végén a közel hatvan szereplő együtt énekelte gitárkísérettel a Szabadnak születtél c. dalt, mely a magyarság szabadságvágyát szimbolizálta.
„Te kicsi ország,
el ne felejtse, aki él,
hogy úgy született a szabadság,
hogy pesti utcán hullt a vér.”

Az ünnepélyen közreműködtek a Belvárosi Általános Iskola nyolcadik, hatodik és hetedik osztályos tanulói. A zenei közreműködőket Fenyvesi Gábor és Főbusz Nóra készítette fel. A koreográfiát Ockenfusz Enikő tanította be. Öt pár táncolt a Kapos Táncegyüttesből, művészeti vezető: Nyári Éva. A műsort összeállította: Erdősné Fedeles Zita.
Ünnepi beszédet mondott Kerecsényi Márton, a Fidesz helyi elnöke.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.