Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. November 23. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

Miniszterelnökség: egyszerűbb ügyintézés a közműcégeknél, valamint a mobil- és internetszolgáltatóknál

Miniszterelnökség: egyszerűbb ügyintézés a közműcégeknél, valamint a mobil- és internetszolgáltatóknál

Tovább egyszerűsíti és gyorsítja az ügyintézést a kormány, ugyanis az e-bejelentőn januártól az ország minden áram-, gáz-, víz- és távhőszolgáltatója felé egy helyen, online kérvényezhető a közműátírás, vagy bejelenthetők a személyes adatok változásai. Jövő év nyarától pedig a telefon-, televízió- és internetszolgáltatók is csatlakoznak az e-bejelentőhöz, miután az Országgyűlés elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot - közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel.

Az e-bejelento.gov.hu oldalon elérhető ingyenes szolgáltatásnak köszönhetően ezentúl nem szükséges minden közmű- és telekommunikációs céget külön-külön felkeresni az adatváltozások bejelentése miatt, így rengeteg utánajárás és sorbaállás takarítható meg - írták.

A kormány több mint tíz éve megkezdett bürokráciacsökkentési programjának újabb mérföldköve az év elején elindult, ingyenes e-bejelentő szolgáltatás, amely már nemcsak a közigazgatási ügyintézés során csökkenti a magyar emberek adminisztrációs terheit, hanem a szolgáltatószektorban is egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést tesz lehetővé - közölték.

Felidézték, korábban minden alkalommal külön-külön, többnyire személyesen kellett a szolgáltatóknál intézni az olyan bejelentéseket, mint például a házasságkötésből, tudományos fokozat megszerzéséből adódó névváltoztatást, a lakcím- vagy kapcsolattartási adatok megváltozását, okmánycserékből adódó változásokat, illetve a tulajdonosváltásból, öröklésből vagy bérbeadásból fakadó közműátírást. Ez jelentős fáradsággal, összesen akár 5-10 óra utazással és várakozással járt családonként akár 4-8 szolgáltatónál, "mára azonban az ingyenes e-bejelentő szolgáltatásnak hála az ügyfelek az otthon kényelméből", az e-bejelento.gov.hu internetes oldalon keresztül vagy bármelyik kormányablakban egyszerűen bejelenthetik adatváltozásaikat ügyfélkapus regisztrációjukkal.

Az év eleje óta szerzett kedvező tapasztalatok figyelembevételével megalkotott új jogszabály révén az e-bejelentő kibővül minden olyan magyarországi áram-, gáz-, víz- és távhőszolgáltatóval, amelyek eddig nem csatlakoztak, ezáltal az ország minden egyes településén teljeskörűen elérhetővé válik a szolgáltatás. Az e-bejelentővel nemcsak az állampolgárok adminisztrációs terhei csökkennek, hanem a közműcégek, 2023 nyarától pedig a telekommunikációs vállalatok számára is megtakarítást eredményez. Az adatváltozás-kezelő rendszerbe eddig több mint 58 ezren regisztráltak - olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára