Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Október 23. 23:32, vasárnap | Helyi
Forrás: hírszerkesztőnk

Misével és ünnepi műsorral elevenítették meg ’56 emlékét Sásdon - képgalériával

Misével és ünnepi műsorral elevenítették meg ’56 emlékét Sásdon - képgalériával

A forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján előbb ünnepi szentmisével emlékeztek a hősökre Sásdon, majd az általános iskola hatodikasainak műsora és Pintér Gábor önkormányzati képviselő beszéde következett.

A Rosner Zsolt plébános által celebrált emlékező misét követően kezdődő ünnepi műsorra érkezőket az iskola aulájában a Nyáriné Pandur Márta és Kajdonné Daczi Erika vezetésével működő rajzszakkörbe járók által készített rajzok és dekorációk fogadták. Az ünnepséget megelőzően a Sásd Városi Koncertfúvós Zenekar játszott térzenét Elek Péter karnagy vezényletével.

A Himnuszt követően a Sásdi ÁMK Általános Iskolájának hatodik osztályos diákjai elevenítették fel műsorukban 1956. október végének és november elejének eseményeit. Felkészítőik Katona Edit, Pintér Gáborné és Vassné Szili Anikó pedagógusok voltak.

A gyerekek előadása után Pintér Gábor mondott ünnepi beszédet. Az önkormányzati képviselő párhuzamot vont 1848-49 és 1956 között. Áttekintette, hogyan alakult ki a kommunista diktatúra a II. világháború után a németeket kiűző Vörös Hadsereg által kirabolt, majd a demokratizálódás útjára lépett országban. Megosztotta a hallgatósággal, hogy nagyapját kuláknak kiáltották ki, és ez több szempontból is hátrányosan érintette családját. Beszámolt arról is, hogyan ment át véres, levert szabadságharcba, majd megtorlásba a békés tüntetésként indult 1956. október 23-a. Utalt arra, hogy az 1989-es átmenet békés jellege miatt máig élhet a diktatórikus kommunizmus szelleme Magyarországon. Végül pedig kifejezte, hogy az erkölcsi megújulásban, a becsület és a tisztesség fogalmának újraértelmezésében látja a rég áhított boldogabb jövő zálogát.

Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.