Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Június 24. 09:26, szerda | Helyi
Forrás: Slayer, http://www.femvar.hu

Mobilmánia - Zefi és a Mánia!

Mobilmánia - Zefi és a Mánia!

A június 27-i dombóvári koncert apropóján beszélgettünk Zeffer Andrással, a Mobilmánia legendás zenekarvezetőjével a banda körüli aktuális kérdésekről.

Zeffer Andrással, a Mobilmánia legendás zenekarvezetőjével beszélgettünk a zenekar körüli aktuális kérdésekről, az új tagok és az új lemez fogadtatásáról, és hogy ő nem a múltban a múltból él, hanem a múltját nem feladva a jövőre koncentrál és még sohasem látta ilyen biztatónak a csapata helyzetét. A Fénypokol albumot pedig az eddigi legjobb Mobilmánia lemeznek tartja. Az egykori P. Mobil, Tunyogi Rock Band és The Rock Band zenekar billentyűsében hihetetlen lendület van ma is.

Tavaly októberben jelent meg a harmadik Mobilmánia lemez Fénypokol címmel, ezen mutatkozott be a csapat új énekese Molnár „Stula”Péter, aki Rudán Joe helyét vette át. Hogy látod, milyen volt, az új énekes, és az új album fogadtatása?

- Ez a lemez idáig a MOBILMÁNIA lemezek közül a legjobban sikerült album. Több szaklap is az év legjobb rock albumaként említette a lemezünket. A koncerteken is nagyon hamar befogadták az új dalokat, van köztük olyan, ami népszerűségben már a nagy slágereinket követi. Stula a jövőt képviseli és énekhangi adottságával több mint 10 évre meg fogja írni a magyar rock éneklést, amiben én minden erőmmel segíteni fogom őt. Zseniális ember, jó zenekari tag, kolléga és kitűnő előadó.

A Fénypokol egy új szintre vitte a csapatot, sikerült nagyon pozitívan megújulnotok. A csapat fő dalszerzője te vagy. Te hogy látod minek köszönhetően sikerült egy ennyire friss, élettel teli új lemezt írnod? Az új hang? A fiatal társak lelkesedése?

- Mertünk nagyot álmodni. Éreztem, hogy új hangvételű dalokra van szükségünk. Mind nekünk, mind a közönségnek. A közönség mindig a döntő, nem véletlenül hívja sok zenész őket „zsűrinek”. Az újításokhoz persze kellettek a fiatalok is. A lendület és a jövő kép. Stula hangja és akarása is nagyon inspirált, ahogy a fiatal gitárosok is. Tudatosan készültem a sikerre. Mindenképpen Európa egyik legmodernebb stúdióját akartam, fiatal hangmérnökkel, aki a hangszerelésbe is bele tud szólni, ha kell. A SUPERSIZE stúdiót megszerezte a kiadónk, Nóniusz Gabi hangmérnököt kaptuk és nyertük meg a feladatra, aki nem csak szakember, de jó barát is, akivel öröm volt dolgozni. Jó meglátásai, ötletei voltak a hangzáshoz és a hangszereléshez. Heteket egyeztettünk a felvételek előtt. Végighallgattuk a demókat, amik a leendő dalokra készültek. Ezeket a saját kis demó stúdiónkban kísérleteztük ki. Világszínvonalú sound-okat akartam. Elsősorban a dobot mai hangvételben kellett rögzíteni és utána szó szerint megalkotni egy MOBILMÁNIA dob sound-ot. Ez sikerült és így építkeztünk nap, mint nap. A zeneszerzők, a zenészek, a hangmérnök, a szövegíró, de még a technikai stábunk munkája is számított! Nagyon komoly, reggeltől-hajnalig tartó munkában voltunk, de a kitartásunknak eredménye az lett, hogy a lemez jól sikerült és nagyon jól is fogy.

A lemez jóval karcosabb lett, mint az elődjei, sokkal gitárorientáltabb, pedig ugye te, mint csapatvezető, és fő dalszerző billentyűs hangszereken játszol alapvetően. A dalokat milyen hangszeren komponálod? És mitől lett most ilyen harapós az új lemez?

- A mai rockzene alapja főleg a gitár. Nálunk két gitár van, teljesen eltérő hangzással. De együtt ez egy nagyon vastag, komoly gitárhangzást eredményez. Azt akartam, hogy a főszerep most a gitároké legyen. Mindezek mellett azért a HAMMOND orgona is megkapta a szerepét, de most valóban kevesebbet szántam neki (Nevet). Minden dalomat zongorán írom, de Csintalan Márk gitárosunkkal sokat pöcsöltünk a demó felvételeken, hogy hogyan is szólaltassuk meg a zenei témákat. Márkkal nagyon jó volt együtt dolgozni ezen a lemezen és ő, mint zeneszerző is debütált, nem is akármilyen dalokkal.

Aki eddig azt gondolta, hogy ti egy nosztalgia csapat vagytok, aki a P. Mobil örökségéből akar megélni azok ezzel e lemezzel elég csattanós választ, kaptak. Érnek még titeket ilyen kritikák, vagy már mindenki túllépett ezen?

- Én azt hiszem hogy ezen már túl léptünk. A közönség is, de elvárják, hogy játsszunk a koncerteken régi MOBIL dalokat is, főleg még a mi időnkből. De ez természetes reakció, mert több mint 1-2 évtized alatt, amit ott töltöttünk a Bajnokkal, az meghatározó volt az életükben és a miénkben is. Büszkék vagyunk rá, szeretettel gondolunk arra az időre, de a 22 dalból, amit emberfeletti módon eljátszunk egy 2 órás MOBILMÁNIA koncerten, ma már max.5-6 régi Mobil hallható. A többi már MÁNIA. (nevet)

Koncerteken nem tehetitek meg, hogy a ti nevetekhez kötődő régi dalokat ne játsszátok hisz anno te és Bajnok is a Mobil alappillérei voltatok. Hogy néz ki most egy Mobilmánia koncert programja? Főként az új lemezre, az új érára koncentráltok, vagy inkább egy életmű best of programra lehet számítani tőletek?

- Mi arra koncentrálunk, hogy még mindig építjük a jövőnket. Óriási dolog, hogy ilyen korban a zenész kollégák már siratják a múltjukat, mi meg készülünk a fiatal tagokkal egy újabb atomtámadásra. (Nevet) Mi a MOBILMÁNIA új dalaira koncentrálunk és az egyre sokasodó fiatalodó közönségünkre. Nagyon szeretjük játszani az új lemezünk dalait, és ahogy mondtam, a közönség is nagyon rákattant ezekre a számokra, így a koncertprogramjaink nagyrészt ezekből állnak. Minden koncertünkön különleges módon emlékezünk meg zenésztársunkra, Tunyogi Péterre is.

Nemrég egy doboscserén is átestetek, Donászy Tibi helyére egy fiatal arc Csintalan Gyuri érkezet. A csapat azonban egy pillanatra sem állt le. Minek köszönhetően van benned ekkora lendület? Ez a mánia?

- Tibor távozása, rendkívül furán érintett. A mai napig sem értem miért döntött így 30 év barátság és 20 év munkákkal, alkotással teli időszak után. Valószínűleg megfáradt ebbe a nagy hajtásba. De hangsúlyozom, a mai napig sem tudom pontosan miért döntött így. Mivel váratlanul ért a bejelentése, így váratlanul dobost kellett keresnem a bandába. Mindenki találgatott, hogy ennyi idő alatt hogy tudtam ezt megoldani. Adta magát a megoldás. Csintalan Márk testvér bátyja, Gyuri egy zseniális tehetségű dobos és így rá esett a választásunk. Gyurinak nehezebb dolga volt, mint bárkinek, hiszen a dob szerepe a rock zenében rendkívül fontos. 3 napja volt megtanulni, ráadásul a leghosszabb műsorunkat : Zefi és a RockBand + MOBILMÁNIA Vikidál Gyuszival. Ez 35 dal. Ismétlem 3 nap alatt betanulta az anyagot, miközben utolsó éves vizsgáit tette le a Kőbányai Zeneiskolában. Nagyon feszültünk, de a hétvégi FŰLEKI VÁR-ban leszerződött koncertünket szinte hibátlanul megcsinálta. Azóta is minden héten kétszer próbálunk, hogy minél jobban össze szokjunk. Most érkezett meg Németországból a hófehér Grets dobfelszerelése, hatalmas karámmal és rengeteg cintányérral. Ennek a dobnak a bemutatása Budapesten lesz július 09-én a Barba Negra TRACK szabadtéri színpadán. Nem volt könnyű dolog ez a dobos csere. Én a Tibitől sosem váltam volna meg, de ha ő ehelyett az Unisex együttest választja magának, akkor nekem el kell fogadnom a döntését. Mi maradunk a rockzene mellett, ha kifizetődik, ha nem! Számomra ez a világ, mert ez az őrület…….

A Mobilmánia rövidesen Dombóváron lép fel a „Hat vár hat rád” hagyományteremtő program zárófelvonásaként a helyi Szigeterdőben június 27 én. Ez egy ingyenesen látogatható buli lesz, gyönyörű szabadtéri környezetben. Itt már a nyári fesztiválprogramotokat hallhatja a közönség?A zenekar állandó vendége Vikidál Gyula is jelen lesz ezen a koncerten?

- Nem, sajnos Gyula nem minden koncertünkön van velünk. Főleg a színházi fellépései, szerepei töltik ki idejének nagy részét. Amikor szabad, akkor jön. Most éppen már a Szegedi szabadtéri játékok egyik darabjának szerepét próbálja.

Mik a zenekar tervei az elkövetkezendő időszakra?

- Folyamatos terveim vannak. Azt el kell mondjam, minden ötlet annyit ér amennyit megvalósítanak belőle. Én próbálom az összeset előbb, vagy utóbb megvalósítani . (Nevet) A Budapesti július 09 –én tartandó, mega MOBILMÁNIA koncertünket rögzítjük 5-6 kamerával. Ebből szeretnénk ősszel kiadatni egy DVD-t. Két éven belül, készül a következő MOBILMÁNIA album is. Közben évi 55-60 koncertet adunk az országban, Erdélybe és Felvidéken egyaránt. Most a legfontosabb hogy sokat koncertezzünk. Beindultak ősszel-télen és tavasszal a kisebb városi klub koncertjeink is. Ezek nagyon jók, sőt egyre jobban sikerülnek. Azok a produkciók maradnak életben, akikre fizető kereslet van. A MOBILMÁNIA ezek közé tartozik, hála Istennek. És ezt köszönhetjük eddigi kitartó munkánknak, lelkesedésünknek, a szép és terjedelmes múltunknak, melyet Kékesi bajnok Lacival az idén 35 éve csinálunk együtt, valamint a fiatal tehetséges jelenlegi Mánia tagoknak, akikre kíváncsiak a vidéki és fővárosi rajongóink is. Még eddig sehol nem okoztunk csalódást. És ez nem lesz másképpen Dombóváron sem. Várjuk a találkozást!

Slayer

Címkék: koncert, mobilmánia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.