Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mobilon, email-ben sem bombázhatnak kampányhirdetéssel

Mobilon, email-ben sem bombázhatnak kampányhirdetéssel

Változtak a kampánnyal kapcsolatos szabályok: mobilra és email-ben ezentúl csak engedélyünkkel érkezhet politikai kampányhirdetés, a vezetékes telefonon pedig kizárólag megszakítható automatikus hívások engedélyezettek. Nagy eredmény az is, hogy megszűnt a kopogató cédula, a választási ívek rendszere sokkal biztonságosabb lesz - mondta el a Rádió Orientnek Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke

Az adatvédelmi hatóság először 2002-ben adott ki nyilatkozatot a választásokkal kapcsolatban, amelyekben a jogszerű adatkezelésről tájékoztat. Péterfalvi Attila szerint az ajánlásra nagy szükség is volt, hiszen a politikai marketinggel gyakran együtt járnak az adathalászattal, illegális bázisok készítésével kapcsolatos büntetőügyek, eljárások, és 'nem jó, ha ez a választók fejében összekapcsolódik' - az adatkezelési ajánlást érdemes minden pártnak és szervezetnek betartania.

A 2014-es választások egyik legfontosabb és hasznosabb változása - véli Péterfalvi - hogy megszűntek a kopogtatócédulák. 'Mindegyik kollégám kifejezetten problematikusnak ítélte a szelvényekkel kapcsolatos adatkezelést. Ez a szabály szerencsére most megváltozott, s ezzel sok bizonytalansági tényező is megszűnt'. Helyettük ajánlóíveket használhatnak az aktivisták, amelyeket előzetesen regisztráltatni kell - választási szervek nyilvántartásba veszik ezeket, hitelesítve a jelöltet is. Továbbra is tilos azonban kiírni vagy lemásolni ezeket az íveket!

A kampányra vonatkozó jogszabályok nagyjából megegyeznek az eddigiekkel - fontos változás ugyanakkor, hogy mobilon email-en sem küldhetnek politikai hirdetést az engedélyünk nélkül. Vezetékes számoknál tiltott a generált számsor alapján történő automatikus hívás, mivel ebbe akár titkosított számok is bekerülhetnek- ebben az esetben viszont engedélyünk nélkül is érkezhet hívás, ha nem tiltjuk le az ilyen megkereséseket. A telefonkönyv nyilvános adatbázisnak számít, tehát legális, ha a le nem védett számunkat is felhasználják, a beérkező hívás viszont megszakítható kell legyen, a telefonszám melletti címet pedig nem vehetik figyelembe a kampány során - sorolta a legfontosabb tudnivalókat Péterfalvi. Továbbra sem használható választási célokra semmilyen személyes adat előzetes beleegyezés nélkül - új momentum viszont, hogy az önkéntes pártaktivisták is ajánlhatnak további személyeket, természetesen azok jóváhagyásával.

Bár jogszerűnek számít, az adatvédelmi szakemberek nem szeretik, ha az aktivisták lakásról lakásra járnak az aláírásokért. Ilyenkor is be kell tartani az íratlan szabályokat és a magánszférához való jogot, ne zavarjuk munkaszüneti napokon az állampolgárokat, ne csöngessünk be hozzájuk éjszaka - figyelmeztet Péterfalvi. aki előzetes telefonos egyeztetést is tanácsol a személyes felkeresés előtt, illetve azt, hogy a jelöltek írásbeli megbízással lássák el aktivistáikat. A szabályok viszont enyhültek - csökkent a jelöltséghez szükséges aláírások száma is, már elég mindösszesen 500 aláírás, és egy személy több személyt is jelölhet egyszerre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.