Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

A szerdára virradóan történt incidensről a varsói rendőrfőkapitányság tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget.

Andrzej Duda lengyel elnök az X-en azt írta: Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az X-en Michael Schudrich lengyel főrabbira hivatkozva közölte: valaki Molotov-koktélt dobott az épületre, az incidensben senki sem sérült meg.

"Érdekes, ki próbálja megzavarni az európai uniós csatlakozásunk évfordulóját?" - utalt Sikorski a bejegyzésben arra, hogy Lengyelország is szerdán az uniós csatlakozás 20. évfordulóját ünnepli. Hozzátette: "netán ugyanazok voltak, akik Párizsban Dávid-csillagokat firkáltak?".

A miniszter ezzel arra utalt, hogy tavaly októberben, az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok jelentek meg, valamint "Palesztina győzni fog" feliratok is.

A szerdai incidenst a varsói izraeli és amerikai nagykövet is elítélte a közösségi médiában, majd a Nozyk zsinagóga előtt szerda délután megtartott sajtókonferencián is.

Szerda este Czeslaw Mroczek belügyminiszter-helyettes közölte: a rendőrség őrizetbe vett egy, a tett elkövetésével gyanúsított személyt. Későbbi rendőrségi közlemény szerint egy 16 éves lengyel állampolgárról van szó, akit a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) közreműködésével a varsói Bemovo negyedben fogtak el.

Az 1902-ben emelt Nozyk zsinagóga az egyetlen zsidó szentély a lengyel fővárosban, amely fennmaradt a második világháború előtti időszakból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén