Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Július 06. 15:06, kedd | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Moszkvában megnyílt Oroszország legnagyobb oltóközpontja

Moszkvában megnyílt Oroszország legnagyobb oltóközpontja

Oroszország legnagyobb, napi hatezres kapacitású oltóközpontja nyílt meg hétfőn a moszkvai Gosztyinnij Dvor (Vendégudvar) területén.

Szergej Szobjanyin polgármester kijelentette, hogy szükség esetén meg tudják növelni a Kremlhez közeli, több mint kétszáz éves, napjainkban leginkább konferenciák és fesztiválok megrendezésére használt kereskedőházban kialakított oltóközpont nyitva tartását, és ezzel áteresztőképességét is. Ezzel együtt bezárták a szomszédságában található patinás GUM áruházban működő hasonló létesítményt, hogy a vásárlók és a vakcinációra érkezett emberek ne keveredjenek többé egymással.

A fővárosi polgármester közölte, hogy elérte a hárommilliót az orosz főváros azon lakosainak száma, akik megkapták a Covid-19 elleni védőoltás első komponensét. Elmondta, hogy noha a napi esetszámok terén csökkenés mutatkozik, továbbra is nagyon sokan kerülnek kórházba.

Mihail Misusztyin miniszterelnök bejelentette, hogy eddig több mint 5800 oltópont nyílt meg az országban.

A moszkvai vendéglátóipari vállalkozók hétfőn azzal a kéréssel fordultak a fővárosi önkormányzathoz, hogy határozatlan időre halassza el annak a rendeletének az életbe léptetését, amelynek értelmében július 12-től csak védettséget igazoló QR-kóddal lehet beülni a vendéglők teraszára. A belső helyiségek már június 28-tól csakis ezzel a feltétellel látogathatók.

A moszkvai vendéglősök emellett felhívták a figyelmet arra, hogy nincs kapacitásuk a QR-kódok ellenőrzésére, és az éjszakai klubokkal ellentétben nincs biztonsági személyzetük arra, hogy érvényt szerezzenek a rendelet betartásának.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a hétfői hivatalos adatok szerint 24 353-mal 5 635 294-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,43 százalék, az új esetek 13,4 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 413 274-re, a halálos áldozatoké 654-gyel 138 597-re, a felépülteké pedig 14 540-nel 5 035 518-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 152,3 millió, az elmúlt napon pedig 488 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 927 247 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Oroszország 13 újabb városából indítottak hétfőn közvetlen járatokat Törökországba. Így most már 45 településről lehet elrepülni a helyi turisták között népszerű Isztambulba vagy a török tengerpartra. Ciprus közölte, hogy a Szputnyik V mindkét dózisával beoltott utasok továbbra is PCR-teszt nélkül érkezhetnek a szigetországba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.