Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 20. 13:49, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mozgolódik az észak-koreai hadsereg

Mozgolódik az észak-koreai hadsereg

Kim Dzsong Il halálának bejelentése után visszarendelték a laktanyákba az észak-koreai hadsereg számos egységét, amelyek éppen téli hadgyakorlatukat tartották – jelentette kedden a Yonhap hírügynökség.

A dél-koreai hírforrás azt is tudni véli, hogy az északi hadsereg összes alakulatánál szigorították a biztonsági intézkedéseket. Mindazonáltal egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyek szokatlan csapatmozgásokra vagy provokációkra engednének következtetni – tette hozzá a Yonhap.

A dél-koreai kormány kedden „részvétét nyilvánította az észak-koreai népnek” Kim Dzsong Il halála miatt, ugyanakkor bejelentette, hogy nem képviselteti magát hivatalosan a pjenjani rezsim vezetőjének december 28-ra kitűzött temetésén.

Amerika támogat

Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Japán nemzetvédelmi lépéseit annak nyomán, hogy hétfőn ismertté vált az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il halála. Barack Obama negyedórás telefonbeszélgetést folytatott Noda Josihiko miniszterelnökkel, hangsúlyozva: az Egyesült Államok „eltökélt szoros szövetségesei, köztük Japán megvédelmezésére”. Az elnök kiemelte annak fontosságát, hogy megőrizzék a Koreai-félsziget és az egész térség stabilitását.

Kína gyászol

Kína külügyminisztere megbeszéléseket folytatott Kim Dzsong Il halála kapcsán dél-koreai partnerével és Hillary Clintonnal, az amerikai diplomácia vezetőjével is. Liu Vej-min külügyminisztériumi szóvivő Pekingben kedden elmondta, a felek egyetértettek abban, hogy fontos a Koreai-félsziget stabilitásának megőrzése. Tájékoztatóján Liu lényegében pekingi látogatásra invitálta a phenjani rezsim új vezetőjét, Kim Dzsong Unt. Mint mondta, „Kína és Észak-Korea mindig is fenntartotta a magas szintű látogatásokat, és szívesen látjuk az (új) észak-koreai vezetőt egy látogatásra egy kölcsönösen megfelelő időpontban”.

A kínai államfő kedden részvétlátogatást tett Észak-Korea pekingi nagykövetségén. Hu Csin-tao személyesen fejezte ki együttérzését Ki Dzsong Il halála kapcsán. Kína a legfontosabb szövetségese Észak-Koreának, amely az utóbbi években egyre inkább függő viszonyba került nagy szomszédjától.

A hivatalos kínai média is kulcsfontosságúnak minősítette kedden, hogy Kim Dzsong Il halála után óvatos legyen a politikai átmenet Észak-Koreában, s megőrizzék az ország stabilitását.

Nyitott koporsó

Phenjanban ezrek vonultak el kedden az elhunyt vezető nyitott koporsója előtt, hogy búcsút vegyenek az Észak-Koreát 1994 óta irányító Kimtől. Az állami televízió beszámolójában látható volt a politikus felravatalozott holtteste. Magas rangú politikai vezetők, élükön a kijelölt utóddal, Kim Dzsong Unnal, sorra fejet hajtottak a vörös drapériával borított koporsó előtt.

A kommunista országban félárbocra eresztették a zászlókat a középületeken, laktanyákon, gyárakon, hivatali épületeken. Kim temetése december 28-án lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése