Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 18. 14:51, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Munkahelyi változások júliustól

Munkahelyi változások júliustól

Az új munka törvénykönyve összességében rugalmasságot hoz a munkajogi szabályozásba, nagyobb teret engedve a felek szabad akaratának.

Marad a szabadságolás rendszere, a kismamákat érintő kedvezmény, változik viszont a több műszakos munkarend, a bérpótlékok rendszere, a kártérítési felelősség szabályai. Több, eddig ismeretlen foglalkoztatási forma is bekerült a szabályozásba - összefoglaló a HR Portáltól.

Elfogadta az Országgyűlés az új munka törvénykönyvéről szóló törvényjavaslatot, amelynek rendelkezései 2012. július 1-jén lépnek hatályba. Az alábbiakban a legfontosabb változásokat foglalta össze a HR Portal.

Az új Mt. nagyobb teret enged a felek megállapodásainak és részben megváltoztatja az Mt. szabályaitól való eltérések megengedhetőségének rendszerét. Az új Mt. értelmében ugyanis a kollektív szerződés mind a munkavállaló előnyére, mind a munkavállaló hátrányára eltérhet az Mt. rendelkezéseitől, kivéve, ha az Mt. adott szabálya az eltérést kifejezetten tiltja.

Újdonság az egyoldalú kötelezettségvállalás, valamint a munkáltatói szabályzat és az egyoldalúan kialakított munkáltatói gyakorlat szabályozása - hívja fel a figyelmet Dr. Czeglédy Edina, a Noerr ügyvédi iroda munkajogásza. A felek a megállapodás (így pl. a munkaszerződés) létrejöttét, módosítását vagy megszűnését jövőbeli bizonytalan eseménytől is függővé tehetik majd. Lényeges változást hozhat a munkaviszony létesítésére vonatkozó elállás intézményének új szabályozása. Ennek értelmében a munkaszerződés megkötését követően a munkaviszony kezdetéig bármely fél elállhat a munkaszerződéstől, ha a munkaszerződés megkötését követően olyan lényeges változás következett be, amely a munkaviszony létrejöttét lehetetlenné tenné, vagy aránytalan sérelemmel járna az elállásra hivatkozó fél számára. (Egy szeptemberben publikált felmérésen a válaszadók több mint harminc százaléka úgy vélte, ha életbe lép a munka törvénykönyve, csökkenni fog a foglalkoztatás.)

Az új Mt. számos, a hazai jogban eddig ismeretlen foglalkoztatási formát vezet be. Az ún. 'munkavégzés behívás alapján' a részmunkaidős foglalkoztatás egyik formája, amely napi legfeljebb 6 óra tartamú munkavégzést tesz lehetővé. Ennek lényege, hogy a munkavállaló a munkakörébe tartozó feladatok esedékességéhez igazodva teljesíti feladatait. A munkavégzést legalább 3 nappal korábban közölni kell a munkavállalóval - magyarázza Dr. Czeglédy Edina.

A 'munkakör megosztása' szintén a részmunkaidős foglalkoztatás egy formája, amelyben egy munkakörre több munkavállalót alkalmaz a munkáltató. A munkavállalók kötetlen munkarendben dolgozva azt vállalják, hogy saját beosztásuk szerint valamely munkavállaló teljesít a munkáltatónak, illetve egyikük akadályoztatása esetén egy másik munkavállaló végzi el a munkaköri feladatokat. A munkavállalóknak a munkabérből való részesedést is egymás között kell meghatározniuk, ennek hiányában egyenlő arányban illeti meg őket a munkabér.

Szintén újdonság a 'több munkáltató által létesített munkaviszony', amely szerint egy munkakörben több munkáltató foglalkoztatja ugyanazt a személyt.

A jövőben a munkaszerződésben nem kötelező meghatározni a munkavégzés helyét. Ha a felek nem állapodnak meg ebben, akkor azt a helyet kell munkavégzési helynek tekinteni, ahol a munkavállaló a munkáját szokás szerint végzi.

A munkaidővel kapcsolatos változásokról, a munka díjazásával kapcsolatos legfontosabb új rendelkezésekről, a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó új szabályokról és másokról a HR Portálon kimerítő cikkében olvashat,itt

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére