Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2014. Augusztus 13. 06:00, szerda | Belföld

Munkaviszony, munkanélküli, gyed, családtámogatás – jogász válaszol

Munkaviszony, munkanélküli, gyed, családtámogatás – jogász válaszol

Családtámogatási segély, gyed, gyermekgondozási ellátás, egyebek közt ezeket járja végig következő válaszában az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Onlinejogsebész!

2012. június 29.-én született meg első gyermekem. 2012 április 1-től 30-ig táppénzen voltam, majd május 1-től munkanélkülin a szülésig. Előtte közel 10 évig folyamatos munkaviszonyom volt. Munkahelyemen határozott idejű szerződésem volt, melyet nem hosszabbítottak meg, amikor kiderült, hogy gyermeket várok. 2014 decemberében születik második gyermekem. Arról szeretnék érdeklődni, hogy most milyen ellátásra vagyok jogosult. Segítségét előre is köszönöm!

2014. 06. 22.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Megszületendő gyermekére egyfelől jogosult 1 összegű anyasági támogatásra.
2014. január 1-jén hatályba lépett módosítás eredményeképpen a családtámogatási ellátásra azaz gyermekgondozási segélyre jogosult az első gyermek után annak 3 éves koráig és 2014. január 1-jét követően – a jogszabály módosítás eredményeképpen - újabb gyermek után.
Gyedre első gyermek után lehet jogosult, mivel gyermeke születése előtt 2 éven belül, ahogy írta legalább 365 napon belül biztosított volt. A gyedet munkáltatója hiányában az illetékes munkaügyi központnál igényelheti a gyes lejártát követő naptól. A gyedet visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet igényelni.
Annak az eldöntése, hogy tényleges jogosult lesz-e a gyed-re annak a pontos adatnak az ismerete dönti el, hogy pontosan mikor szűnt meg a munkaviszonya és hogy jogosult volt-e terhességi gyermekágyi segélyre, mivel a gyesre való jogosultság feltétele az előzetes biztosítási idő.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 07:58, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országáb

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.