Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 20. 09:22, hétfő | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Múzeumi tárló 2014. 1.

Múzeumi tárló 2014. 1.

Egy volt dombóvári diák irataiból

A dombóváron 1925. Január 16-án született Farkas Viktor régi földműves család sarja volt. Szorgalmuk révén a kiterjedt rokonság tagjai kiemelkedő közösségi tisztségeket is betöltöttek. Így például Farkas Ferenc, aki településünk történeében a leghosszabb ideig volt bíró, amely titulus a mai polgármesterének felel meg.
Viktort – elemi iskolái után – szülei beíratták az Esterházy Miklós nádor nevét viselő Dombóvári Királyi Katolikus Gimnáziumba, ahol 1937-tól kezdődően négy osztályt sikeresen el is végzett. Ez idő alatt Csaplovics József, Madocsai Pál és Szanyi István igazgató urak mellett az osztályfők: dr. Tóth Pál, Kenyeres István, majd dr. Péczely László vezették az ifjú nevére szóló tanulmányi értesítőt.
A most szintén bemutatásra kerülő fegyelmi szabály című könyvecske is ebből az időszakból való.
Hasonlóképpen az a kézzel írott zsebre való füzet, amelyet az ifjú az úgynevezett levente-foglalkozások alkalmával bővített lapról-lapra.
A családfő, Farkas József irányításával működő gazdaság központja, a porta az Andrássy (ma Ady Endre utca) 67. szám alatt volt. A gazdálkodást aztán tőle vette át Viktor fia, aki szintén eltökélt ember volt: maga ura akart maradni. Így aztán a második világháborút követő évtizedben megalakult termelőszövetkezetek, „a közös” egyikébe sem lépett be. Ezért birtokolt és művelt földjét az állam kényszerrel elvette tőle.
Postás lett belőle, hordta a leveleket...
Viktor nőtlen volt; Andrássy - Ady utcai szülőháza, a nagy paraszti porta kertjéből egykoron nagy területet elvettek az úgynevezett Allende lakótelep megépítéséhez. A kártalanítás árából az 1970-es évek elején Gunarasban (Gunarasfürdő pihenőtelep) vett telket, majd kis nyaralót épített rá. Az őt ábrázoló színes fénykép is annak udvarán, krumplihámozás közben készült.
A sokak által ismert és kedvelt Farkas Viktor nyolcvanhárom éves korában, 2008-ban halt meg.
Sírja az ősökkel együtt a dombóvári egyházi temetőben van.

A dokumentumokat és az életút adatait Takács Istvánné helytörténész bocsátotta rendelkezésünkre - köszönet néki!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.