Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2018. Június 26. 08:42, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

Múzeumok éjszakája Dombóváron

Múzeumok éjszakája Dombóváron

A sokéves hagyományokat követve Dombóvár ismét csatlakozott a „Múzeumok éjszakája” országos rendezvénysorozathoz, melyet június 23-án bonyolítottak le.

A városi programok központja ezúttal a Helytörténeti Gyűjtemény volt.

Ott az érdeklődők részt vehettek a Farkas Tibor Ybl-díjas építész és Fetter Károly szobrász hagyatékából összeállított „Apáink öröksége” című tárlat megnyitóján. A két alkotóról, illetve azok tevékenységéről Takács Istvánné helytörténész, Sebrek Zsuzsanna építész, valamint Varga Gábor keramikus-szobrászművész tartott ismeretterjesztő előadást.

A múzeumba ellátogatók megnézhették az „Évezredek emlékjelei” című állandó régészeti és helytörténeti kiállítást, a Folyosó Galériában a képzőművészeti-, illetve a Közkincs-szobában a néprajzi anyagot. Láthatóak voltak még Szabotinné Dám Erika olajfestményei, Bedőváriné Dám Ildikó gyöngyfűzései, Könyvné Szabó Éva népi iparművész bőrműves termékei, Bocz János népi iparművész fából faragott szobrai. Könyv István János viselettörténeti összeállításai, valamint a helyi Hímző Kör tagjainak munkái.
A Pátria Nyomda Teremben Erky-Nagy Tibor tipográfus és Somfalvi Zsolt gépmester kalauzolta körbe a vendégeket.
A gyerekek kipróbálhatták a nemrégiben felújított pincesorban előkészített játszóházat, római-kori ruhában és népi viseletben fotózkodhattak, szüleikkel pedig családi diafilm-vetítésen és a dégi Boroka Néptáncegyüttessel közös táncházban vehettek részt. Az utóbbihoz Őss Csaba és zenekara szolgáltatta a muzsikát.

A Szent Iván-éji tűzugrás sem maradt ki a gazdag kínálatú és rengeteg érdeklődőt vonzó programból, a Kapos Táncegyüttes tagjai mutatták be az egészség- és szerelemvarázsló népszokást.

A „Múzeumok éjszakájának” többi helyszínét is sokan keresték fel. A Földi István Könyvtárban bábjátékot és rajztárlatot, a Tinódi Házban vadászfotókat és kaposvári képzőművészek alkotásait, a Vasúttörténeti Gyűjteményben MÁV-relikviákat, az Alapfokú Művészeti Iskolában hangszerkiállítást, a DÖPTE-bázison természetvédelmi bemutatót nézhettek meg az érdeklődők.
A JAM Csarnoknál működő Presidium Közhasznú Egyesületnél „hangfürdővel”, fényképekkel és kézműves termékekkel, a Német Közösségi Házban sváb népviseletekkel, valamint a szőlőművelés és a borkészítés eszközeivel, a szigeterdei középkori lakótoronyban Őri Nándor építőmester téglagyűjteményével, a Szuhay Sportcentrumban pedig a város és környékének sportéleti emlékeivel várták a Szent Iván-éjjelén virrasztókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.