Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 17. 17:22, kedd | Belföld
Forrás: mti

Nálunk építette fel a világ legnagyobb vasúti fékgyárát a Knorr-Bremse

Nálunk építette fel a világ legnagyobb vasúti fékgyárát a Knorr-Bremse

A magyar gazdaság húzóágazata a járműipar, ezt is bizonyítja, hogy a Knorr-Bremse Budapesten építette fel a világ legnagyobb vasúti fékgyárát, a járműipar teljes kibocsátása 2016-ban 25,4 milliárd euró volt

- mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért államtitkára kedden Budapesten, azon a rendezvényen, amelyen átadták a Knorr-Bremse Magyarország új gyártócsarnokát és új tanműhelyét.
Lepsényi István a Knorr-Bremse Rail Systems átadó ünnepségén kiemelte, hogy a legtöbb német vállalkozás hosszú távra tervez Magyarországon, arra a bizalomra alapozva, amely a kormánnyal való együttműködésben alakult ki.

Lepsényi István kiemelte: az országok nemzetközi versenyben kivívott helyzete nagymértékben függ attól, hogy az ipari termelés mennyire képes az innovációra, az új megoldások alkalmazására. Magyarország jó helyzetben van, mivel a politikai stabilitás hosszú ideje jellemzi az országot, a gazdaságpolitika jól meghatározott célokat követ, és az elért gazdasági eredményekben a nemzetközi nagyvállalatoknak is komoly szerepe van - szögezte le.

Rámutatott: a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest a mostani, ötmilliárd forintot meghaladó beruházásával a világ legnagyobb vasúti fékegység-gyártó és fejlesztő vállalatává válik. Kiemelte: a Knorr-Bremse elsőként csatlakozott a kormány beszállító-fejlesztési programjához, a most átadott tanműhely megvalósításához a kormány 153 millió forinttal járult hozzá.



Az NGM államtitkára elmondta: a magyarországi Knorr-Bremse vasúti járműrendszerekkel foglalkozó gyára a világ 17 országába - közöttük az Egyesült Államokba és Japánba is - exportálja a csúcstechnológiát képviselő vasúti fékrendszereit, a cégcsoporton belül meghatározóvá vált a magyarországi termelés. A Knorr-Bremse több ezer magyar munkavállalót alkalmaz, közöttük magasan képzett szakembereket, és több mint 400 magyar beszállítóval áll üzleti kapcsolatban.

A gyárátadó ünnepségen Tavaszi Tivadar, a Knorr-Brense Rail Systems ügyvezetője kiemelte: a mostani budapesti, együttesen 5,28 milliárd forint értékű bővítéssel a társaság a világ legnagyobb vasúti fékegység-gyártó és -fejlesztő vállalatává, egyúttal Magyarország egyik meghatározó szakképző-központjává vált.

Jelezte: a Knorr-Bremse Budapest 2016-ban kezdte meg új gyárcsarnoka építését, ennek új termelési területe 6500 négyzetmétert tesz ki. A világszínvonalú létesítmény kialakítása és felszerelése 2017 szeptemberére fejeződött be, így a társaság 46 ezer négyzetméteres, pormentes gyártási körülményeket biztosító épületegyüttesében folytathatja a kutatás-fejlesztési, valamint gyártótevékenységét.

Rámutatott: a magyar kormánnyal az elsők között írtak alá stratégiai megállapodást, a vállalat 320 új munkatársnak adott munkát a mostani bővítéssel. Ezzel a foglalkoztatottak létszáma 1500 fölé emelkedett, közöttük 500 mérnököt foglalkoztatnak. A beruházás eredményeként a cég az export-árbevétel 33 százalékos növekedésével, valamint a Fővárosi Önkormányzatnak fizetett iparűzési adó 30 százalékos emelkedésével számol, ez utóbbi összege megközelíti majd a 900 millió forintot - emelte ki.

Tavaszi Tivadar az MTI-nek elmondta: a társaság árbevétele tavaly 205 millió euró volt, idén - az új gyáregységnek is köszönhetően - 250-260 millió euró, jövőre pedig már megközelítőleg 300 millió euró árbevételt szeretnének elérni. Az anyacég profitelvárása az árbevétel minimum 10 százaléka - közölte Tavaszi Tivadar.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.