Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 22. 18:47, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Napsütésben, pályán és múzeumban Buzánszky Jenővel

Napsütésben, pályán és múzeumban Buzánszky Jenővel

Gyors döntések és rövid, de hathatós előkészületek után a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény működésének megsegítésére szervezett jótékonysági program zajlott október 21-én vasárnap.

Buzánszky Jenő, Dombóvár Díszpolgára, Príma Primissima Díjas és számos más, méltó elismerés birtokosa Kőszegi György közreműködésével és Berki Zsoltkíséretében érkezett egy néhány órás, rendkívüli látogatásra szülővárosába.

Őt először Kutas György, a Dombóvári Városszépítők megbízott elnöke és dr. Kriston Vízi József köszöntötték a múzeumnak helyet adó "Kiskastély" parkjában s kalauzolták röviden a helyi sport-történeti tárlatban. Külön bemutatták az érettségit adó Alma Mater, a legendás Főgimnázium által kölcsönzött 1943-as ballagási tablót, melyen a kedves vendég mellett több, később sportszervező és sportbarát, mecénás portréjára is lelhettekkísérőivelközösen.A múzeumielő-park fáiról potyogó termetes diókat mesterien tovább pöckölő futballista ezután az Ivanich Üzletházba sétáltkísérőivel, aholSzunyogh Péter (Tolnaholding 2000 Kft.) és Horváth Antal (Régió-Bész Zrt.) mutatták be vendégünknek a kitűnően felújított volt bank épület előcsarnokában immár sokak büszkeségét: a Dombóvári Panteon Varga Gábor-készítette portréit, amelyek első sorában meghatottan s örömmel fedezte fel saját arcmását az élő sportlegenda. Itt csatlakozott hozzájuk Právics Attila, a DFC elnöke és Tárnok Zoltán, Dombóvár második futball csapatának igazgatója, valamint Orova Edina munkatárs, sajtó- és média referens.

Buzánszky Jenő megjelenése, valamint természetességgel vállalt kezdőrúgása nagy érdeklődést keltett a napsütötte futball pályán és a népesedő lelátó nézői között. Minden bizonnyal ez is hozzájárult ahhoz, hogy a megyebajnokság III. szekciójában játszó Duna House Dombóvár II. játékosai 5:0-ra nyertek az egyébként igen igyekvő Regöly csapata ellen! A sportpálya mellett lévő Szicília Étterem személyzete kitett magáért: a kedves vendég évtizedek óta kedvelt ételeiből összeállított kóstoló-sorozat volt az ünnepi, vasárnapi ebéd. Mindehhez a figyelmes vendéglátók egy újabb igazi meglepetéssel is szolgáltak: desszertként egy Erky-Nagy Tibor által előkeresett korai dombóvári futball-csapat kép édes máz-fotójával díszített torta dukált Gábor Sándor cukrász-műhelyéből, amelyet szintén a díszvendég vágott fel és osztott szét szeletekben mint alkalmi "családfő".
És végül elérkezett a látogatás csúcspontja: Buzánszky Jenő a helyi múzeum még a kinti langymeleget őrző falai között, a Szepessy-szalonban átrendezett sporttörténeti kiállítás relikviái és közel félszáz érdeklődő figyelmének közepette vallott élet- és sport pályafutásának indító élményeiről, az erkölcsi tartást és a munkabírást nyújtó személyes példák sokaságáról,- kezdve (Új) Dombóvártól Pécsen át Dorogig; a fővárosi és nemzetközi bajnokságok és fényes sikerek, majd a további tanulságos évtizedek tapasztalataiig. A beszélgetés középpontjában most a 60 évvel ezelőtt olimpiai sikert, aranyérmet hozó Helsinki Olimpia s a hozzá vezető út állott. S ha bár néhány hónapja elvesztette igen szeretett (szintén dombóvári születésű) és becsült feleségét, Lenke nénit, úgy érzi, hogy az elődök és a társak példája az, amely még itt tartja őt, az őt mostanra meghívott barátai között,- mert dolog van még itt, itthon!
Szívesen jön máskor és gyakrabban is (ha hívják, igénylik), a mozgalmas nap során számos ötletet, helyben is megszívlelhető sport-kultúra fejlesztő tanácsot is megosztott vendéglátóival.
A dombóvári városszépítők egykicsiny, de a programra már egy ideje készülő és most is szolgálatot vállaló önkéntesei mellett ifj. Kormos László, az APOK felnőtt sportszervező szakképzésének gyakorlott hallgatói közül Prehalek Viktória és Szűcs Szabina, valamint Árok Attila sütödéje és a Dombó-Coop Zrt. vettek részt a programra érkezők otthonos érzetének megteremtésében. A múzeumi beszélgetést Sínyi Zsolt jóvoltából a M@sik TV rögzítette.
A szervezők ezúton köszönik meg a megelőző napokban és a helyszínen jegyvásárlással nyújtott támogatói segítséget. További adományok a Hungária Takaréknál vezetett 71800109-11144537 számlára is elhelyezhetők - köszönet mindezért!
- szöveg és képek: kristonvízi .

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.