Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 16. 13:38, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Narancssárga riasztást adott ki az OMSZ

Narancssárga riasztást adott ki az OMSZ

A hófúvás miatt másodfokú, azaz narancssárga riasztást adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye egyes részeire az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A meteorológus elmondta: az ország szinte összes megyéjére legalább elsőfokú, azaz citromsárga riasztást rendeltek el; csütörtök estére viszont mérséklődik a szél.

Az északnyugati szél miatt északkeleten a széllökések elérhetik az óránkénti 55-65 kilométeres, míg a Dunántúlon az óránkénti 65-85 kilométeres sebességet, ezen belül a Bakony térségében a 90 kilométer/órás széllökés sem zárható ki.

Északkeleten, ahol a hőmérséklet fagypont alatt maradt, erős hófúvás várható, a Dunántúlon és a Duna–Tisza köze nyugati határán azonban az olvadás miatt csökkent ennek a veszélye.

Az OMSZ szerint néhol előfordulhat hózápor, kisebb havazás, de országos szintű, számottevő csapadék nem várható csütörtökön.

Péntek hajnalban az előrejelzések szerint északnyugat felől havazás kezdődik, nyugaton eső, a középső megyékben havas eső várható. A Bakonyban a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat

Sebességcsökkentést kér a rendőrség

Az erős hóátfúvás miatt rendkívül balesetveszélyessé vált az M6-os autópálya Pécs felé vezető, három kilométeres szakasza a 77-es kilométertől, Baracs község térségében – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

R. Szabó Ágnes elmondta: az érintett útszakaszt az erős széllökések hatására mintegy 4 centiméter vastag hóréteg borította be. A rendőrség kéri, hogy az arra autózók a megengedett 130 kilométeres óránkénti sebességet 60 kilométerre csökkentsék – tette hozzá.

Lezárták az 55-ös főút egy szakaszát

Hóátfúvások és jegesedés miatt Bács-Kiskun megyében lezárták az 55-ös számú főút Baja és Csávoly közötti szakaszát, valamint az 51-es számú főutat Dunavecse és Szalkszentmárton között csütörtök délelőtt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel.

Nyíkos Tamás hozzátette: lezárták továbbá az 5412-es utat Borota és Csávoly között, s az 5205-ös számú utat Tass és Kunszentmiklós között. A lezárást a balesetveszélyes jegesedés és a hóátfúvás indokolja, esetenként 30-40 centiméternyi havat hordott fel az útra a szél.

A folyamatos hóátfúvások miatt Baja, Kalocsa és Kunszentmiklós körzetében komoly torlódások alakultak ki, mert több mellékút is járhatatlanná vált – fűzte hozzá a sajtószóvivő. A főhadnagy tájékoztatása szerint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egy törzset alakított, mely a megyei katasztrófavédelemmel és a közútkezelővel egyeztetve irányítja az útlezárásokat és a mentési munkálatokat. A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy az említett utakon fokozott óvatossággal közlekedjenek, s ha tehetik, a megye déli területei felé ne induljanak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.