Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2012. Január 28. 14:18, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ne hagyd bekapcsolva! – Elektroszmog a lakásban

Ne hagyd bekapcsolva! – Elektroszmog a lakásban

A mobilok és tartozékaik (a működtetésükhöz szükséges kiegészítők: töltők, adótornyok és egyéb bázisállomások), talán az egyik leggyakrabban megfigyelt alanyai az elektroszmog-kutatásnak.

A vonatkozó tanulmányok fejfájást, alvászavarokat és egyéb agyi problémákat (felejtés, reakcióidő növekedése, stb.) jelölnek meg fő hatásként.

Egy kis ismétlés: elektroszmog az, ami körülvesz minket és – attól függően, mennyire figyelünk oda az elektromos készülékeink használaton kívüli kikapcsolására – sejtjeink szempontjából áthatóan jelen van. Amikor tévézünk, dolgozunk, főzünk, elektromos és mágneses mezők keletkeznek, és ezek intenzitástól függően stimulálják sejtjeinket, vagyis üzengetnek nekik mindenfélét, amely üzenetet figyelembe véve, a sejtek az egészségünket károsító módon reagálhatnak.

Napjaink egyik legnépszerűbb berendezése, amiből már szinte mindenkinek van (többségüknél pedig nem is egy), a mobiltelefon. Mindegy, hogy okos vagy klasszikusabb felfogású, a mobilok és tartozékaik (a működtetésükhöz szükséges kiegészítők: töltők, adótornyok és egyéb bázisállomások), köszönhetően annak, hogy tényszerűségük egyszerűen mérhető, talán az egyik legmegfigyeltebb alanyainak számítanak az elektroszmog-kutatásnak. A vonatkozó tanulmányok fejfájást, alvászavarokat és egyéb agyi problémákat (felejtés, reakcióidő növekedése, stb.) jelölnek meg fő hatásként. A negatív hatások azonban mindeddig egy tolerálható értéken belül maradtak, ezért nehéz őket eredményként felmutatni (és ne feledjük, csak néhány éve kutatják a területet, tehát olyan eredmények, amik pl. a mobilok 8 éves használatának hatásaira vonatkoznak egyszerűen nem léteznek).

Az óvatosak aggályainak alátámasztására szolgál, hogy az eddigi kutatások rámutattak egyes agyi- és fejkörnyéki tumorok kialakulása kockázatának megnövekedésére, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a rádiótelefonokat 2011 májusában besorolta a lehetséges rákkeltő források közé.

Vissza az intenzitáshoz. A „ne hordjuk a zsebünkben”-elv értelme az eddigiekből leszűrhető: nem tanácsos direkt és ismeretlen kimenetelű hatást gyakorolni olyan szerveinkre, amikre később még szükségünk lehet. Szintén megfontolandó, hogy minél korábban adunk gyermekeinknek mobiltelefont, annál korábban kezdjük meg az őket érő sugárzást.

A statikus berendezések még inkább kikerülnek a figyelem központjából, megszívlelendő azonban, hogy míg egy mobilt kikapcsolhatunk vagy távol tehetünk magunktól, egy adótoronnyal ezt nem tehetjük meg, így az a nap 24 órájában hat ránk.
A teljes cikk itt olvasható.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 07:37, kedd | Belföld

Szijjártó: idén megdől a tavalyi beruházási, foglalkoztatottsági és exportrekord

Idén minden gazdasági nehézség ellenére megdől a tavaly született beruházási, foglalkoztatottsági és exportrekord Magyarországon, ez részben az autóipar szárnyalásának is köszönhető - közölte a miniszter.

2023. Október 03. 07:36, kedd | Belföld

Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján.

2023. Október 03. 07:34, kedd | Belföld

MÁV: csak szerdától kell átszállniuk a railjetutasoknak Bécsben

Újabb változást jelentett be az osztrák államvasutak: nem hétfőtől, csak szerdától kell átszállniuk a railjetutasoknak Bécsben - tájékoztatta a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-t.

2023. Október 02. 14:34, hétfő | Belföld

A 7. legjobb foglalkoztatási adat a magyar az unióban

Így fest jelenleg a unkanélküliség az EU-tagállamokban.