Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 09. 20:30, szombat | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője

Negyedszázada töretlen lelkesedés - ünnepelt a gyerekkórus

Negyedszázada töretlen lelkesedés - ünnepelt a gyerekkórus

Több generáció képviselői énekeltek együtt a Sásdi Általános Művelődési Központ Általános Iskolája Gyermekkórusa megalapításának huszonötödik évfordulója alkalmából megrendezett hangversenyen.

„Lakatos Judit munkássága nélkül ma szegényebbek lennénk. Hiszen nemcsak számos kórusművet tanulhattunk meg tőle, hanem rengeteg más fontosat is kaptunk tőle útravalóul az életben. Megtanultuk először is azt, hogy csak az odaszánt munkának van gyümölcse. (…) Megtanultuk azt is, hogyan kell csapatban dolgozni. Elviselni a győzelmeket és a kudarcokat és ezek következményeit. (…) Neki köszönhetjük, hogy a zene lett sokunknak a szenvedélye. (…) Elfogadtuk, hogy vannak határaink. (…) Tudjuk, hogy ott kell nagyon jónak lenni, amiben azok lehetünk ” - hangzott el az első kórusgenerációt képviselő Hengerics Kornélia bevezetőjében.

A május 27-én délután elsőként felcsendülő Régi-régi dalt követően az alapító karnagytól megtudtuk: a koncert műsorát az egykori és mai tagok válogatták, így az elmúlt 25 év legnépszerűbb dalai hangzanak el. Ezek sorában az eredetileg vegyeskarra íródott Soli Deo Gloria következett, amelyről Lakatos Judit elmondta, illett a lányokhoz, mivel igazán széles hangterjedelemmel énekelt a kórus.

A következő műsorszám is egyike volt a kedvenceknek. Engelhart és Fischer dalához Tóth Ferenc, a Komlói Munkáskórus vezetője írta a magyar szöveget. Lakatos Judit visszaemlékezett arra, hogy ebben a kórusban énekelve ismerte meg a Lennék bár kisharang című művet. Feri bácsi felsőben énektanára is volt. Elsajátította tőle a vegyes- és a gyermekkarvezetés csínját-bínját. Járt a mára idős karvezetővel külföldön, megtanulta tőle azokat a műveket, amelyeket azután átadott a sásdi kórusának is. Mielőtt azonban felhangzott a kedves darab a mai vegyeskar-tag Nyul Rita és a hőskorszakból Nagy Nikoletta Petra szólóival, szót kért a teremben helyet foglaló Tóth Ferenc. A mester méltatta Lakatos Judit és a gyermekkórus munkáját, egyszersmind felhívta a figyelmet a kórusmunka pozitív személyiség-, csoport- és nemzetformáló erejére.

A Lennék bár kisharangot követően Lakatos Judit szavaiból kiderült, hogy hetedikes volt, amikor a Komlói Gyermekkórus tagjaként Weimarban ő is elénekelhette J. S. Bach Frohsinn lebe, lebe Freude című dalát, melyet ezt követően a jubileumi összeállítású sásdi énekkar is előadott.

Lakatos Judit volt az - tudtuk meg a karvezetőtől ezután -, aki felkérést kapott Tóth Ferenctől arra, hogy elénekelje a második szólót a párizsi Notre Dame-ban, amikor a Munkáskórus ott vasárnapi ünnepi mise keretében Andrew Lloyd Webber: Pie Jesu-ját adta elő. Úgy volt, hogy a jubileumi koncerten a két szólót Nagy Nikoletta Petra és testvére, Viki énekli, azonban utóbbinak közbejött külföldi munkavállalása. Így helyette az alsó szólam a karvezetőre maradt.

Nagy Nikoletta Petráról rövidesen kiderült, hogy a sásdi kórustól elköszönve sem hagyott fel az énekléssel. Olyannyira, hogy jelenlegi lakóhelyén, Zalaegerszegen részt vesz a városi vegyeskar és a színház kórusának munkájában, sőt szóló szerepeket is kap színdarabokban.

A közönség és a kórustagok ezt követően részletet néztek meg a Gyermekkórusról készült első videofelvételből. A mozgóképre rögzített két dal a komlói sportcsarnokban hangzott fel az alapítás első tanévének végén. J. S. Bach Parasztkantátájából az Üdv rád és házad népére című tétel után Balázs Árpád Kikeleti napköszöntőjét szólaltatták meg felvételről az akkor még úttörőnyakkendős kóristák. Utóbbiban annak idején Tóth Réka, Király Mariann és Renner Krisztina énekelt szólót. A videórészletet meglepetésre élőben követte Balázs Árpád műve, amelyben a második szólót ismét magára vállalta a mára már Kisné Király Marianna néven ismert egykori tag. További szólókat Rumbus Rebeka és Nyul Rita énekelt a dalban.

A jubileumi formáció két Kodály-művel folytatta műsorát. A Pünkösdölő egyik kedvenc műve volt az első generációnak és az azután következőnek. A karvezető elmondta, örömére szolgált, hogy akárhol jártak is külföldön - Lengyelországban, Ausztriában vagy Franciaországban -, mindenhol elénekelhették a szerzőtől a gyönyörű Angyalok és pásztorokat. Szólót ezúttal a Kodály-műben Nagy Nikoletta Petra, dr. Földi-Deutsch Eszter és Hengerics Kornélia énekelt.

Lakatos Judit ezután emléklapok átnyújtásával köszönte meg a koncert közreműködőinek erőfeszítéseit. A kórus egykori és mai tagjai mellett kifejezte köszönetét a több darabot is zongorán kísérő Tóth Gábornak, akiről elárulta, hogy mestere, Tóth Ferenc fia. Hasonlóképpen köszönte meg a karvezető munkáját Kengyel Zsuzsanna, a Sásdi Általános Művelődési Központ igazgatója is. Majd Godó Erzsébet a Pons Sociorum Közhasznú Egyesület képviseletében nyújtotta át Lakatos Juditnak az általuk a civil szféra elismerésére nemrég alapított díjat, amelyet évről évre olyan egyéniségeknek szánnak, akik sokat tettek Sásdért. Az elnök egyben tolmácsolta a szabadkai kuratórium tagjainak üdvözletét is.

Majd a kórus köszönte meg vezetőjük munkáját. „Kedves Judit! Ezzel a kedvességgel szeretnénk megköszönni mindazt azt önfeláldozó munkát, áldozatot, kitartást, amit a sásdiakért tettél komlóiként. A hitet, amit a hosszú évek során soha nem adtál föl. Egy élő példa mindannyiunk előtt, hogy soha nem szabad feladni. Még akkor sem, amikor éppen nem a mi oldalunkon állnak. De ehhez az kell, hogy szenvedéllyel szeressük azt, amit csinálunk. A te szenvedélyed töretlen volt. Mindig hittél abban, amit csináltál és sikerre is vitted mindet. Reméljük, hogy ez a sikersorozat még hosszasan folytatódni fog! Nagyon szépen köszönjük” - hangzott el képviselőjüktől.

A koncert Karai József Estéli nótázásával zárult, melyben a szerző moldvai csángó népdalokat dolgozott fel. Ez a darab hozta a 25 év alatt a kórus számára a legnagyobb sikert. Négyszer jutottak el a megyei kórusversenynek számító Éneklő ifjúságra úgy, hogy ott ezt a dalt előadva minden alkalommal arany minősítést szereztek. Az utolsó előadással ráadásul az Év Kórusa címet is elnyerték. A felsős kórus - emlékezett vissza Lakatos Judit - a 25 év alatt 20-szor vettek részt az Éneklő ifjúságon 15 alkalommal arany-, háromszor ezüstminősítéssel zárva azt. Néhányszor ezen felül még az alsósok és kamarakórusok is szerepeltek a megyei versenyen további ezüstöket és bronzokat szerezve. A legnagyobb elismerésnek számító Év Kórusa kitüntetésben kétszer részesültek, legutóbb három éve. Országos dicsérő oklevelet és aranydiplomát kétszer-kétszer szereztek.

A beszédét az első nagy generációk jó néhány tagját - többek között: Tóth Réka, Földi Virág, Vámosi Judit, Hermann Eszter, Földi Eszter, Varga Szilvia, Nagy Nikoletta Petra, Czirkelbach Ágnes, Szabó Réka Judit és Hedvig, Németh Ágnes - felsoroló Lakatos Judit vezényletével felhangzó Estéli nótázással zárta jubileumi műsorát a felállva tapsoló közönség elismerését megérdemelten kivívó „gyermekkórus”.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.