Hírek
2012. Március 13. 07:11, kedd |
Belföld
Forrás: OrientPress
Nem a chipsek miatt eszünk túl sok sót

Hogy lehetséges, hogy Magyarországon kétszer akkora az egy főre jutó sófogyasztás, mint az USA-ban, hogy például az egyik fő sóforrásnak vélt burgonyachipsből az amerikaiak a magyar adag 23-szorosát fogyasztják?
Úgy, hogy a sóbevitelért legkevésbé sem azon élelmiszerek felelősek, amelyekre elsőként gondolnánk – chips, pattogatott kukorica, sóspálcika, sajtostallér –, sokkal inkább azok, amelyeket nagyobb mennyiségben és napi gyakorisággal fogyasztunk, mint pl. kenyér és pékáru, húskészítmények, tészta, levesek, sajtok.
Nemrégiben látott napvilágot az amerikai járványügyi hatóság, a CDC kutatásának eredménye, mely szerint tíz amerikaiból kilenc túl sok sót vesz magához. Ennek vezető oka a kenyérben és a péksüteményekben keresendő és annak ellenére sem a chipsben vagy a pattogatott kukoricában, hogy az amerikai átlagember több mint 8 kilogramm chipset fogyaszt évente. Egy átlagos amerikai lakos naponta 3,3 gramm nátriumot vesz magához ételekkel – amely körülbelül 8 gramm sóban található –, és ebben az értékben még nincs benne az asztalnál történő utánsózás.
Hazánkban az OÉTI által végzett reprezentatív lakossági táplálkozási felmérés (OTÁP2009) adatai szerint a sóbevitel naponta férfiaknál 17,5, míg nőknél 12,1 gramm, amely az ajánlott érték több, mint háromszorosa. Az egy főre vetített burgonyachips fogyasztás hazánkban – éves átlagban – nem éri el a 350 grammot, azaz 23-ad része az amerikai fogyasztásnak.
Ezekből az adatokból világosan látszik, hogy Magyarországon a chipsfogyasztás nem lehet felelős a szervezet sóbeviteléért sem felnőtt, sem fiatal korban: hazánkban a chipsfogyasztásból a sóbevitel 0,1 százaléka származik. (Ez az érték az összes sós ropogtatnivalót alapul véve sem éri el az egy százalékot.)
Az egészségmegőrzés és az egészséges táplálkozás érdekében tehát egyéb, magas sótartalommal rendelkező, nagy mennyiségben fogyasztott ételek bevitelét kell jelentős mértékben csökkenteni, avagy sótartalmukat csökkenteni – hangsúlyozza levelében a Hazai Sós-snack Gyártók Érdekegyeztető Fóruma.
OrientPress Hírügynökség
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 15. 08:23, szombat | Belföld
Nagy Márton: a kispénzűek és a középréteg pénzügyi helyzetét tovább kell javítani
A kispénzűek és a középréteg pénzügyi helyzetét tovább kell javítani, erről szól majd a 2025-ös év - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter pénteken közzétett Facebook-videójában.
2025. Február 15. 08:21, szombat | Belföld
Orbán Viktor: Donald Trump változást hozott a nyugati politikai gondolkodásban
2025. Február 14. 07:35, péntek | Belföld
Szijjártó Péter: Magyarország és Szerbia készen áll egy új kőolajvezeték megépítésére
Magyarország és Szerbia az eddigi sikerekre alapozva készen áll egy új kőolajvezeték megépítésére, ez a nagyberuházás mindkét ország energiabiztonságát javítani fogja
2025. Február 14. 07:35, péntek | Belföld
Erős széllel száraz, hideg levegő érkezik a hétvégén
Pénteken még borult lesz az ég, de erős széllel száraz, hideg levegő érkezik és a hétvégén csökken a felhőzet.