Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 30. 16:34, péntek | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Nem aratott sikert a cseh himnusz új hangszerelése és feldolgozása

Nem aratott sikert a cseh himnusz új hangszerelése és feldolgozása

Nem aratott sikert a cseh himnusz új hangszerelése és feldolgozása, amelyet szerdán mutattak be Prágában.

A bemutató után kibontakozó vitában eddig gyakorlatilag senki sem állt ki a himnusz új változata mellett, és a reagálások lényegében csak a bírálatok intenzitásában különböznek.
A himnusz új változatát, amelyet Milos Bok neves zeneszerző készített, a Cseh Olimpia Bizottság (COV) kezdeményezte. A legfőbb indok az volt, hogy a nagy sporteseményeken a győzteseknek eljátszott nemzeti himnusz 40 másodperces változata túl rövid, és az új 80 másodperces változat több időt adna a sikeres sportolóknak, de a szurkolóknak is, hogy átéljék a győzelem felett érzett örömüket.

Míg a Cseh Olimpiai Bizottság szerint az új változat "öntudatosabb és hazafiasabb", addig Milos Zeman államfő csütörtökön este egy televíziós interjúban kijelentette: a nemzeti jelképek nem valamiféle divatcikk-kiegészítések, amelyeket bármikor meg lehet változtatni. Ilja Smíd kulturális miniszter egyenesen giccsnek minősítette a cseh himnusz új változatát. Martin Stropnicky cseh külügyminiszter szerint a cseh himnusz ereje éppen a szöveg és a zene egyszerűségében, közérthetőségében rejlik.

A himnusz módosítását számos neves sportoló is nyíltan elutasította. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a nemzeti jelképek módosítása nem az olimpiai bizottság feladata és hatásköre.

A Cseh Olimpiai Bizottság a bírálatokra reagálva pénteken nyilatkozatban közölte: senkire sem akarja rákényszeríteni saját elképzeléseit. Alapvető célja az volt, hogy társadalmi vita induljon a témában, amit szerinte sikerült is elérni.

A cseh himnusz Josef Kajetán Tyl drámaíró (1808-1856) Fidlovacka című színdarabjának részeként 1834-ben hangzott el első ízben. A Kde domov muj (Hol van honom, hol a hazám) című dal szövegét a drámaíró, zenéjét Frantisek Jan Skroup szerezte. Az eredetileg népies ének nagyon gyorsan hatalmas népszerűségre tett szert, és a csehek nemzeti dalként kezdték énekelni.

Csehszlovákia 1918 októberi megalakulása után a korabeli csehszlovák himnusz első cseh részeként vált hivatalos állami jelképpé. A himnusz második részét a szlovák nemzeti dal képezte. Az 1948-ban hatalomra került kommunista rendszer a csehszlovák himnuszon lényegében nem változtatott.

Amikor 1992 végén Csehszlovákia megszűnt és 1993 január elsején létrejött az önálló cseh (és a szlovák) állam, a csehszlovák himnusz első fele hivatalos cseh himnusszá vált.

A dalnak eredetileg volt egy második versszaka is, de az mára teljességgel az ismeretlenség homályába merült. Az olimpiai bizottság azt javasolta, hogy a cseh himnusz új, hosszabb változatába vegyék vissza a második versszakot is. A gyorsfelmérések sajtóban közölt eredményei alapján azonban újra bizonyosságot nyert, hogy a szöveget a szakértőkön kívül valóban senki sem ismeri.

Címkék: cseh, himnusz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.