Városlista
2021. szeptember 24, péntek - Gellért

Hírek

2012. Április 25. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Nem jogerős életfogytiglan, fegyház a fegyveres rablóknak

Nem jogerős életfogytiglan, fegyház a fegyveres rablóknak

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt nem jogerősen a törvényszék egy 2010. decemberi dombóvári fegyveres rablás négy vádlottja közül kettőt, a másik kettőt kilenc, illetve tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta.

A törvényszék első fokon a harmad-, illetve a negyedrendű vádlottat - Kalányos Bélát és Korsós Istvánt - rablás, személyi szabadság megsértése és életveszélyt okozó testi sértés miatt mondta ki bűnösnek, és az életfogytiglani fegyház mellett tíz évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától. Erről a Szekszárdi Törvényszék büntető kollégiumának elnöke, Hauszmann-né Szőke Rita tájékoztatta az MTI-t.

Kolompár Attila elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett rablás miatt tíz, Bogdán János másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás miatt kilenc évi fegyházbüntetésre ítélték.

A tényállás szerint a négy férfi 2010. december 22-én otthonában rabolt ki egy dombóvári vállalkozót. A rablás közben hazaérkező sértett a garázsban találkozott az arcát eltakaró harmadrendű vádlottal, aki egy feszítővassal fejen ütötte őt, másik két ütést a vállalkozó kivédte. Ezután a harmad- és a negyedrendű vádlott a vállalkozót az irodájába vitte, megkötözték, majd műszaki cikkeket, használati tárgyakat és némi készpénzt vittek el tőle 139.500 forint értékben. A bűncselekményt az elsőrendű vádlott tervelte ki, a másodrendű vádlott a rablás alatt figyelte a környéket.

A támadók a közelben várakozó két társukkal megpróbáltak elmenekülni, a rendőrség azonban - korábbi erőszakos bűncselekmények miatt - figyelő szolgálatot szervezett, és a Terrorelhárítási Központ, illetve a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei gépkocsijukban elfogták őket.

Hauszmann-né Szőke Rita ismertetése szerint a törvényszék az életfogytig tartó büntetés kiszabásánál a 2010 júliusában életbe lépett, „három csapásként” ismert rendelkezést alkalmazta. Eszerint ha a vádlott halmazatban három erőszakos bűncselekményt követ el, akkor a büntetési tétel a kétszeresére emelkedik. Amennyiben ez meghaladja a húsz évet, akkor életfogytiglani szabadságvesztést kell kiszabni. A törvényszék ítélete szerint Kalányos Béla és Korsós István 20 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Képünk illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 23. 13:18, csütörtök | Helyi

„Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

Az idei évben az Autómentes Nap keretében rendezte meg Dombóvár Város Önkormányzata és a Dombóvári Sportszövetség a Sport napját Dombóváron, így kapcsolódva az ez évi szlogenhez: „Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

2021. Szeptember 22. 08:24, szerda | Helyi

Egy év szünet után szervezték meg idén a Tűzkakas Diáktűzoltó Versenyt

Ismét összemérhették tudásukat az általános iskolai diákok Kurdon.

2021. Szeptember 21. 08:30, kedd | Helyi

A száz éve született Szenes Hannáról nyílt kiállítás Dombóváron

A száz éve született izraeli-magyar költő, a második világháború idején mártírhalált halt katona, Szenes Hanna életét bemutató kiállítás nyílt Dombóváron, a Riesz József Emlékházban.

2021. Szeptember 20. 09:48, hétfő | Helyi

Az összetartozás jegyében telt el a somogyi rendhagyó őszi megyenap

Többek között Bodó Imre ny. agrármérnök, helytörténész, múzeumalapító is átvehette a Somogy Polgáraiért díjat.