Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Április 18. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem mozdul a gödörből a foglalkoztatottság

Nem mozdul a gödörből a foglalkoztatottság

Az elmúlt 12 hónapban mindössze egyszer – tavaly júniusban – haladta meg a foglalkoztatottak száma a 2 millió 600 ezret a gazdasági társaságok körében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál leadott létszámadatok elemzése alapján. A fővárosban 1 millió körül stagnál a dolgozók létszáma, Nógrád megyében viszont volt olyan hónap, amikor a 20 ezret sem érte el – derül ki a Bisnode
üzleti információs szolgáltató legfrissebb elemzéséből.


Március végén 2 millió 544 ezer embert foglalkoztattak a cégek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál leadott létszámadatok alapján, ami 3 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban, viszont 2 ezerrel több mint 2011 márciusában – derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató legfrissebb elemzéséből.

– Statisztikáink azt bizonyítják, hogy a munkaerő-piac képtelen kitörni a stagnáló állapotból. A helyzet viszont legalább nem romlott lényegesen – mondja Keleti József, a döntéstámogató információkat szolgáltató Bisnode ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt 12 hónapban Magyarországon a gazdasági társaságok által foglalkoztatottak száma mindössze egyszer – tavaly júniusban – haladta meg a 2 millió 600 ezret a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál leadott létszámadatok alapján. Minden jel arra utal: a cégek többsége már elvégezte a gazdasági visszaesés miatt szükségessé vált leépítéseket, és jelenleg kivárnak, figyelve a magyar és az európai – kiemelten a német – gazdasági folyamatokat. Az új beruházásokra és ennek következtében a foglalkoztatottak számának bővülésére azonban még várni kell.

Budapesten 1 millió, Pest megyében pedig jellemzően 310 ezer fő körüli értéket mutatnak a számok havonta. Ez a két legerősebb régió a gazdaság fejlettségét, a foglalkoztatottak számát tekintve is.Növekedés azonban még ezeken a területeken sem látszik.

Tavaly márciushoz képest Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye kivételével mindenhol csökkent kismértékben a foglalkoztatottak száma a Bisnode adatai szerint.A legjelentősebb csökkenés Komárom-Esztergomban következett be: itt csaknem 8 százalékkal esett vissza a cégeknél bejelentett dolgozók száma a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál leadott létszámadatok elemzése alapján. A legnagyobb – 1,9 százalékos – növekedés Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, majd Győr környéke következik a képzeletbeli toplistán 1,6 százalékkal. Bár Veszprémben is bővült a foglalkoztatottak köre, mindössze 73 fővel.

– Ha hónapról hónapra elemezzük a területi adatok változását, összességében megállapítható: a magyar munkaerő piac még mindig tetszhalott állapotban van. Sem a létszámcsökkenés, sem a - bővülés mértéke nem jelentős egyik megyében sem – mondja Keleti József.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el