Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Szeptember 06. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: HírTV

Nem múlt el a veszély? – Figyelmeztetést adtak ki a kisrepülőgépekre

Nem múlt el a veszély? – Figyelmeztetést adtak ki a kisrepülőgépekre

Szigorítják a biztonsági intézkedéseket az Egyesült Államokban a tíz évvel ezelőtti terrortámadás évfordulója előtt.

A kisrepülőgépekre adtak ki figyelmeztetést, mert olyan információkat kaptak, hogy az al-Kaida figyeli a kisebb légi járműveket. A terrorizmus folytatódó veszélyére hívta fel a figyelmet a német belügyminiszter is.

A United 93-as repülőgép mártírjainak állítottak emlékművet San Franciscóban, a 2011-es terrortámadások 10. évfordulójára készülve. A nyugati parti nagyvárosba tartó járatot a merénylet idején eltérítették az al-Kaida emberei, az utasok azonban szembeszálltak velük, és végül elérték, hogy a gép egy lakatlan területen csapódjon be. A zuhanáskor az összes gépen tartózkodó ember életét vesztette.

Csaknem egy évtizeddel az al-Kaida összehangolt öngyilkos merényletsorozata után az amerikaiak egyre kevésbé tartanak attól, hogy ismét hasonló tragédia érheti őket. Az amerikai kormány védelmi stratégiájában a 9/11 óta eltelt időszakban gyökeres változás állt be. A washingtoni kormány nemzetbiztonsági szakértője szerint a terror elleni háborút immár elsősorban nem a Közel-Keleten, hanem otthon kell megvívni a már Amerikában élő szélsőséges iszlamista sejtekkel.

Stephen Flynn nemzetbiztonsági szakértő azt mondta: valójában kisebb volumenű támadásokra kell inkább számítani, amelyeket helyi szinten kell kezelni, nem globálisan a hagyományos katonai és hírszerzési módszerekkel. Hangsúlyozta: „most arra van szükség, hogy a közösségek felügyeljék a saját biztonságukat, és a polgári lakosságra támaszkodjunk, ahelyett hogy kizárólag a nemzetbiztonsági eszközökre hagyatkoznánk”.

Közben Európában is attól tartanak, hogy a terrorveszély még nem múlt el. A német belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy szerte a világon iszlám terrorhálózatok működnek, amelyek Németországban is mintegy ezer tagjuk van.

Korábban az FBI úgy értesült, az al-Kaida Oszama bin Laden halála után a sok kisebb támadás stratégiáját akarja alkalmazni. A Központi Nyomozó Iroda a hétvégén terrorfigyelmeztetést adott ki a kisrepülőgépekre, mert információik szerint a terrorszervezet a tíz évvel ezelőtti támadásokkal ellentétben most kisebb légi járművekkel tervezhet merényleteket. (pr)

hírTV

Címkék: terror

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése