Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Június 11. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

Német lap: ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma az EU-ban

Német lap: ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma az EU-ban

Ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma az Európai Unióban (EU), az év első négy hónapjában tíz százalékot meghaladó növekedést regisztráltak

- írta a Berliner Morgenpost című német lap hétfőn az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) adatai alapján.

A tagállamok menekültügyi együttműködését segítő EU-s ügynökség adatai szerint a január-áprilisi időszakban 206 474 menedékjogi kérelmet nyújtottak be első alkalommal, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 179 064-hez képest.

Ez azt jelenti, hogy megállt az újonnan benyújtott menedékjogi kérelmek számában évek óta mutatkozó csökkenés, és akár meg is fordulhat a trend - emelte ki a Berliner Morgenpost a hírportálján közölt beszámolóban, rámutatva, hogy egy évvel korábban, 2018 első négy hónapjában még 11 százalékkal csökkent a kérelmek száma az előző év azonos időszakához képest.

A fejlemény egyik oka, hogy egyre több menedékkérő utazik be az EU-ba legálisan és vízummentesen, főleg a latin-amerikai térségből és a Balkán nyugati részéről. Így a tavalyi nagyjából 20 százalékról bő 25 százalékra emelkedett mindazon menedékkérők aránya, akik olyan országból származnak, amelyek állampolgárai szabadon, vízum nélkül beutazhatnak a schengeni övezetbe.

A belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelából például 14 257 menedékkérő érkezett négy hónap alatt, ami kiugró mértékű, 121 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A Kolumbiából érkezettek száma még nagyobb mértékben, 156 százalékkal emelkedett, 8 097 főre.

A venezuelaiak már a második legnagyobb csoportot teszik ki. Az első továbbra is a szíriai állampolgárok csoportja, a január-áprilisi időszakban 20 392 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, ami 8 százalékos csökkenés. A harmadik helyen az afganisztáni állampolgárok csoportja áll, 14 042 első alkalommal benyújtott kérelemmel, ami 36 százalékos növekedést jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.