Városlista
2021. április 11, vasárnap - Zsolt, Leó

Hírek

2015. Szeptember 28. 09:46, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Németországban ismét tömegverekedés volt egy menekültszálláson

Németországban ismét tömegverekedés volt egy menekültszálláson

Németországban ismét tömegverekedés volt egy menekültszálláson, ezúttal egy Kassel melletti sátortáborban, ahol vasárnap több százan verekedtek össze és az összecsapás több óráig tartott.

A kassel-caldeni egykori repülőtéren működő befogadóállomáson délben, ebédosztás közben alakult ki konfliktus, amelyből kora délután verekedés lett. Nagyjából 60 pakisztáni és 60 albán menedékkérő esett egymásnak. Nyolc ember megsérült. A helyszínre mintegy 50 rendőr érkezett, és sikerült is helyreállítani a rendet, de este ismét elmérgesedett a helyzet. Egy 60 és egy 300 tagú csoport verekedett össze, többen botokkal, gázspray-vel voltak felfegyverkezve.

A rendőrök csak több óráig tartó küzdelemmel tudták megfékezni az erőszakot. A sérültek száma a nap végére 14-re emelkedett, köztük hárman rendőrök.

A sátortáborba nagyjából 20 országból érkeztek menedékkérők, összesen 1500-an laknak a szálláson. Két hete is volt már erőszakos konfliktus az intézményben, akkor többen gázspray-vel rontottak egymásra, és a maró hatású anyagtól 60 ember megsérült, köztük több gyermek.

Más befogadóállomásoktól eltérően ezen a szálláson a biztonsági szolgálat nem ellenőrzi, nem motozza meg a belépőket. A cég egyelőre nem nyilatkozott az ügyben - írta hétfőn online kiadásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az utóbbi napokban több erőszakos konfliktus volt Németországban a menekültválsággal összefüggésben. Csütörtökön a szászországi Lipcsében történt tömegverekedés egy befogadóállomáson, szombaton pedig az ugyancsak szászországi Heidenauban egy csoport, valószínűleg orosz származású fiatal megtámadta a helyi menekültszállás négy pakisztáni lakóját. Az eset háttere még nem ismert.

Szintén Lipcsében szombaton menekültellenes tüntetők felvonulását zavarták meg radikális baloldali ellentüntetők, akik kövekkel, üvegpalackokkal dobálták meg a menetet és a rendezvényt biztosító rendőröket. Több kisebb tüntetés és ellendemonstráció volt Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban is.

Közben a rendőrszakszervezet (GdP) alelnöke megkongatta a vészharangot. "A rendőrség elérkezett a terhelhetőség határára" - mondta Jörg Radek a Die Welt című lapnak. Rámutatott, hogy a rendőrségi intézményrendszert sokkal nyugalmasabb időkre méretezték, így az utóbbi 12 évben 16 ezer állást szüntettek meg a szövetségi rendőrségnél és a tartományi rendőrségi szervezeteknél.

Ezeket az állásokat újra be kell tölteni, de ez nem megy egykönnyen, mert egy rendőr kiképzése három évig tart. Közben viszont egyetlen hétvégén akár 40 ezer menekült is érkezhet az országba, ez egy kisváros lakosságát kitevő tömeg.

A befogadóállomásokon egyre többször fordul elő tömegverekedés, és ilyenkor "nem elég egy járőrt kiküldeni". Előfordul, hogy 21 rohamkocsival kell kiszállni a helyszínre - mondta Jörg Radek a Die Welt hétfői összeállításában.

A szakszervezeti vezető szerint a menedékkérőket vallási csoportok szerint elkülönítve kellene elhelyezni, és erősebben kellene támaszkodni a magán biztonsági szolgálatokra. Ezek azonban egyelőre mérsékelt sikerrel tevékenykednek, és a vallási alapú konfliktusok kezeléséből legtöbbször kivonják magukat. Ezért a szállásokat üzemeltető önkormányzatoknak meg kell követelni a biztonsági szolgálatoktól, hogy "interkulturális kompetenciával" rendelkező embereket alkalmazzanak, akik ismerik a befogadóállomásokon lakó menedékkérők "kulturális sajátosságait" - mondta Jörg Radek.

További gond, hogy mivel az illegális határátlépés bűncselekmény, a rendőröknek minden egyes esetben hivatalból eljárást kell indítaniuk, amelyet azonban az ügyészség a bűncselekmény csekély súlyára hivatkozva később leállít. A rendőrök így többnyire teljesen feleslegesen végzik el az eljárást megindító adminisztrációt. A megoldás egy egységes európai szabályozás lehet - mondta Jörg Radek, rámutatva, hogy a legtöbb uniós tagországban az illegális határátlépés csak szabálysértés, és a rendőr önállóan dönthet arról, hogy intézkedik-e az ügyben.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 11. 06:00, vasárnap | Külföld

Katonai tiszteletadással emlékeztek meg Fülöp hercegről

Katonai tiszteletadással emlékeztek meg szombaton Fülöp edinburghi hercegről, a brit uralkodó férjéről, aki előző nap hunyt el életének századik évében.

2021. Április 10. 18:06, szombat | Külföld

Enyhített a korlátozásokon Szlovénia

Szlovénia fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, így szombattól már nem kötelező a szájmaszk szabadtéri viselése, amennyiben betartható a másfél méter távolság, s

2021. Április 10. 16:09, szombat | Külföld

A 80 év felettieket részesíti előnyben a módosított olasz oltási kampány

A nyolcvan év felettiek mielőbbi beoltását írja elő a szombattól érvényes új olasz oltási program, amely korosztályok szerint ütemezi át a koronavírus elleni vakcinázást.

2021. Április 10. 14:09, szombat | Külföld

Hétfőtől kinyithatnak a bevásárlóközpontok Szerbiában, április 19-én újraindul a tantermi oktatás

Hétfőtől ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok Szerbiában, a vendéglátóhelyek viszont továbbra sem szolgálhatnak ki zárt térben, csak kerthelyiségben, ha rendelkeznek ilyennel