Városlista
2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2020. Március 12. 16:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Németországon át érkezhetett Olaszországba a koronavírus, hamarabb is fertőzhetett

Németországon át érkezhetett Olaszországba a koronavírus, hamarabb is fertőzhetett

Egy milánói kutatócsoport eredményei szerint nem közvetlenül Kínából, hanem Németországból érkezhetett az új típusú koronavírus Olaszországba.

A tudósok azóta kutatnak az úgynevezett zéró páciens után, hogy február 21-én kiderült, Lombardia tartományt elérte a fertőzés.

A milánói kutatócsoport kiterjedt elemzés után sem azonosította még a legsúlyosabb európai járványkitörés kiinduló pontját jelentő embert, azonban az olaszországi vírus géntérképének a mását megtalálták egy januári németországi esetnél.

"A családfa gyökeréhez legközelebbi génszekvencia, amely valószínűleg megelőzi a többit, olyan embertől származik, aki Münchenben, minden bizonnyal január 19. és 22. között fertőződhetett meg" - mondta el a Reutersnak Massimo Galli, a milánói Sacco kórház fertőző osztályának és a Milánói Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

Hozzátette, hogy az - egyelőre azonosítatlan - német beteg akkor fertőződhetett meg, amikor egy Sanghajból érkezett emberrel került kapcsolatba.

Elemzésük azt mutatja, hogy az olaszországi járvány január 25. és 26. között kezdődhetett, jóval azelőtt, hogy az első pácienst hivatalosan diagnosztizálták volna a lombardiai Lodi megye Codogno városában.

"El tudjuk képzelni, hogy az az ember, aki Münchenben került kapcsolatba a vírussal, Olaszországba, majd az országon belül arra a területre érkezett, ahol a vírus elsőként terjedni kezdett, és eközben nem mutatta a betegség tüneteit" - magyarázta Galli.

Kína után Olaszországot sújtja leginkább az új típusú koronavírus okozta járvány, a halálos áldozatok száma 827-re emelkedett a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma 12 462-re nőtt.

Az orvosok eleinte úgy vélték, a Mattia keresztnevű, 38 éves codognói pácienst egy kollégája fertőzte meg, aki nem sokkal korábban tért haza kínai üzleti útjáról. Annak a férfinak azonban negatívak lettek a tesztjei, ami azt jelentette, hogy folytatni kellett a fertőzés kiindulópontja utáni keresést.

Az olasz kormány január végén leállította a Kínából érkező és oda induló repülőjáratokat, miután két kínai turistáról olaszországi útjuk idején bebizonyosodott, hogy koronavírus-fertőzésük van. Akkor azt remélték, a járatok törlése megállítja a betegség terjedését.

"Valószínű azonban, hogy a fertőzések már a szigorítások bevezetése előtt elkezdődtek" - mondta Galli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.