Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Január 21. 09:59, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Nemzeti jelképeink - jeles személyek tárgyai

Nemzeti jelképeink - jeles személyek tárgyai

Évkezdő első kamarakiállításunkat - a továbbra is fűtéshiányos Dombóvári Helytörténeti Múzeum helyett - a befogadó Művelődési Ház Kávézójának Kamaratermében rendezzük s nyitjuk meg 2013. január 22-én, délelőtt 11 órakor.

A tárlatnak apropót ad, hogy 190 évvel ezelőtt alkotta meg Kölcsey Ferenc nemzetünk Himnuszát, melyet később már Erkel Ferenc díjnyertes dallamaival ismerünk. Az OSZK Kézirat- és Zeneműtárától kapott nemes másolatok mellett eredeti Kölcsey Ferenc kéziratokat is kaptunk Nyíregyházáról, a Megyei Levéltártól!

Mindemellett a dombóvári származású, egy jó ideje már Nagyatádon élő és határainkon túl is neves gyűjtő: Steiner Józsefné Szigeti Ilona asszony 38 lapon feldolgozott 70 db képes lap, képes levelezőlap és számos fénykép-különlegessége is látható lesz - a Himnusz ihlető szerepe mellett - a Szózatról, valamint további legfőbb nemzeti jelképeinkről.

Az új Alkotmány, Magyarország Alaptörvényének egy díszes példánya s múzeumunk egyedi tárgyai mellett az (1993-tól szintén e naphoz kötődő) Apáczai Csere János-díj két dombóvári birtokosának, sajnos már csak néhai kiváló pedagógusának: dr. Farkas Jenőnek és Dr. Szőke Sándornak relikviái is láthatók lesznek február 1-ig.

A megnyitón műsort a Kapos Gyermekkar 8. osztályos Vegyes Kamarakórusa ad Főbusz Nóra tanárnő vezetésével.
Beszédet mond: Kaszás Zoltán, a KIK dombóvári tankerületének igazgatója .

Szaporodnak a Dombóvári Művelődési Házban január 22-én, kedden délelőtt 11-kor nyíló "Nemzeti jelképeink - jeles személyek tárgyai" című kiállításunkhoz érkező újabb adományok, adatok. Az egyik legfrissebből - majd - kiderül, hogy Kölcsey Ferencnek mi köze is volt közvetlenül Tolna vármegyéhez, közvetve pedig Dombóvárhoz is. Annyit elárulhatunk, hogy 175 évvel ezelőtt...
Nos, a meglepő és örvendetes anyagot Kaczián János ny. levéltárosnak, a Tolna megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület elnökének köszönhetjük!
A dokumentum (másolat) s még néhány további eredeti irat a Magyar Országos Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Levéltárának jóvoltából kerül bemutatásra!

Mindenkit szeretettel hívnak és várnak a rendezők, szervezők s a házigazdák,- a megnyitó és a nap ünnepi műsorai mellett tanórák és közösségi beszélgetések színteréül is ajánlva kiállításunkat!
Művelődési Ház NKft. Dombóvár, Hunyadit ér 25.

Támogatók és múzeum-barátok közreműködésével rendezte: dr. Kriston Vízi József.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.