Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. November 17. 07:47, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotó: www.supplements.co.nz

Novemberben hatvanadik alkalommal találkoztak a Dombóvári Herbárium látogatói

Novemberben hatvanadik alkalommal találkoztak a Dombóvári Herbárium látogatói

Ezúttal Dóra Ágnes dietetikus tartott előadást a táplálkozás jelentőségéről.

Miért kell erről beszélni? – gondolhatnánk – azért eszünk, hogy éljünk, – jön a hirtelen válasz –, vagy azért élünk, hogy együnk?
Nem mindegy, hogy mit, mennyit, hogyan, hiszen évente, személyenként mintegy fél tonna élelmiszert fogyasztunk el. A helytelen táplálkozás számos, elsősorban szív és keringési betegség okozója. Nem mindegy tehát, hogy mit eszünk.
Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő (túlzott) mennyiség. A változatos, vegyes táplálkozás a legideálisabb, amely túlnyomórészt növényi táplálékot tartalmaz. Természetesen a húsfélékről sem kell lemondani, de annál is figyeljük a változatosságra. Célszerű előnyben részesíteni a könnyen emészthető fehér húsokat, – a csirkét, halat –, de a rémisztő reklámok ellenére, aki szereti, tegye néha az ünnepi menü részévé a vad- vagy egyéb vörös húsokat is. Természetesen korlátozott mennyiségben szükségesek a zsírok is, hiszen nélkülözhetetlenek a létfontosságú vitaminok hasznosulásában, az ideg- és hormonrendszer működésében.
Fontosak még az ásványi anyagok, nyomelemek, különféle sók, köztük természetesen a konyhasó is, – ami igen kedvelt ételízesítő – melyből sajnos mintegy tízszeresét fogyasztjuk a kívánatosnak. Kis odafigyeléssel néhány hónap alatt fokozatosan át lehet állni, és meg lehet kedvelni a csökkentett konyhasó tartalmú ételeket is.
Segítségünkre lehetnek ebben a fűszernövények. Érdemes megismerkedni több, ritkán használt fűszerrel is, mint a tárkony, borsikafű, izsóp, gyömbér vagy éppen a boróka.
Kívánatosabb az étel, ha szépen, színesen tálaljuk. Tányérunkra varázsolhatjuk a szivárvány színeit különféle zöldség és gyümölcs díszekkel. A gondosan elkészített ételt, napi 4-5 alkalommal, nyugodt, kulturált körülmények között igyekezzünk elfogyasztani.
A Dombóvári Herbárium decemberben újabb érdekes témával várja az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.