Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 27. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája

Nyílik az adósok börtöne Magyarországon

Nyílik az adósok börtöne Magyarországon

A címben szereplő megjegyzést máris helyesbítem azzal, hogy már meg is nyitotta kapuit, csak most még másképp hívják.

A felvetés nyilván nem komolytalan, hiszen már 2009-ben néhány szervezet megvizsgálta ennek lehetőségét, elsősorban a vállalkozói piacon működőkkel szemben, megtorlásként a csőd bűntetteket, a körbetartozási csalásokat elkövetők, a más vállalkozásokat tönkretevők megfélemlítésére. Ennek során komolyan megfontolták, hogy fizikálisan juttassák börtönbe a vétkeseket.

Bajbajutott adósok köréből többször elhangzott a kérdés, hogy van-e adósok börtöne, sőt néhány esetben még azt is kijelentette a családfő, hogy szívesen leülné büntetésként a tartozását, ha a családját mentesítik a tartozás alól. Ugyan van Magyarországon precedens, illetve gyakran alkalmazott lehetőség, hogy bizonyos büntetéseket kifizetni nem tudók egy könnyített fajsúlyú börtönben napi 100 forintot alig meghaladó beszámítással leüljék büntetésüket. Több millió forintos tartozással rendelkező adósok többszörös életfogytig tartó büntetésre számíthatnának.

Magyarországon az adósok börtöne jelen pillanatban még nincs rácsokkal körbevéve, pedig ennek az intézménynek vannak hagyományai – főleg az angolszász országokban, de Magyarországon is még a múlt század elején működött adósok börtöne. Az adóst valóban börtönbe csukták, ahonnan csak akkor szabadulhatott, ha tartozását kifizette, de azért néha kijárhattak közmunkára, vagy ha adósságuk visszafizetése érdekében ügyet intéztek.

Nálunk az adósok börtöne a végrehajtási eljárás után kezdődik. Ha már a végrehajtó elvitt mindent, házat, lakást, tűzifát, takarmányt, meg még nehéz lenne felsorolni, hogy miket, az adós kiszolgáltatottsága még mindig nem ért véget. A mostani végrehajtási szabályok miatt az esetek 80%-ában akár jelentős mértékű tartozás is megmaradhat. Ezután az adós egy külön kasztba kerül, hasonlóan mint az Indiában honos érinthetetlenek vagy kitaszítottak kasztja.

Az adósok kívül helyezik magukat a társadalmon. A következők közül választhatnak: küszködnek tovább legális munkaviszonnyal és megpróbálnak visszailleszkedni a társadalomba adófizető állampolgárként. Természetesen megtehetik, de ebben az esetben nagymértékű jövedelem-elvonásra számíthatnak. Akár a jövedelmük felét is elviheti továbbra is a végrehajtó. Talán egyszer vége lesz a tartozásuknak. A jelentős mértékű késedelmi kamatok gondoskodnak arról, hogy a tartozás a lehető legtovább elhúzódjon.

A másik lehetőség az önkéntes száműzetés, amikor még csak esélye sincs valakinek arra, hogy tartozását visszafizesse. Fekete gazdaság, szürke gazdaság az egyetlen járható út. Adót nem fizet, nyugdíja nem lesz, saját ingó és ingatlan vagyona többet nem lesz, megmarad az örökös félelem a lebukástól. Tisztességes fizetésre nem számíthat. Az állandó nélkülözés élete végéig elkíséri családjával együtt.

A most hatályos törvényeink ebből a helyzetből semmilyen kiutat nem biztosítanak. Egyre több család fog belekerülni ebbe a helyzetbe, és az ő terhük egyben az ország terhe is. Az elmaradt adóbevételekben, a kifizetett segélyekben és támogatásokban, szociális juttatásokban jelentős kiadást fognak jelenteni az állam részére.

Ez a probléma eddig még nem került elemzés alá, csak tudomásul vettük, hogy van és ez egészen addig lesz, amíg kellően nagy számban nem leszek olyanok, amely már feltűnő lesz és a megoldások életbe léptetése szükségessé válik. Nem biztos, hogy meg kellene várni ezt az időszakot.

Az adósok nem mindig csak saját maguk tehetnek adósságuk kialakulásáról. Ehhez azok is jelentősen hozzájárultak, akik a hiteleket kihelyezték - leginkább a bankok.

Az életük végéig való tartozás egy kicsit soknak tűnik. A Végrehajtási Törvény szabályozásában mindenképpen ki kellene térni a jogalkotónak, hogy egy tartozás meddig, milyen időtartamig, mekkora összegig (természetesen arányosan) állhat fenn. Egyszer mindennek véget kell érnie és ez érvényes kell, hogy legyen az adósságra is. Megengedhetetlen, hogy az adósságot még a gyerekek is örökölhetik.

Nyilván, ha börtönről beszélünk, az itt leírtak világosan rámutatnak arra, hogy ez a börtön valóságos és létezik. Behatárolja mozgásterünket rácsok nélkül is, és „saját bejáratú börtönőrünk" is van, csak úgy hívják, hogy önálló bírósági végrehajtó.

Az adósnak is biztosítani kell bizonyos jogokat, de a mostani végrehajtási törvény az adós részére egyetlen egy jogot sem nyújt. A közeljövő szociális problémájának megoldására az esetek nagy számára való tekintettel felhívjuk a döntéshozók figyelmét, hogy erre a területre is kiemelt figyelmet fordítsanak.


Kovács László
ügyvezető
Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája

Címkék: adós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni