Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 22. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nyilvántartják a házassági szerződéseket

Nyilvántartják a házassági szerződéseket

Több ponton változott a házassági és az élettársi vagyonjogi szerződésekre, illetve a bontóperekre vonatkozó szabályozás az új polgári törvénykönyv szombaton hatályba lépett módosításával. Létrejön a házassági és élettársi vagyonjogi szerződések országos nyilvántartása, és új, speciális szabályok léptek életbe az élettársi kapcsolatok megszűnése utáni lakáshasználatra vonatkozóan - írja a Magyar Nemzet.

Ha például a gyereket az anyának ítélik, de otthonuk az apa tulajdona, az asszonyt a bíróság feljogosíthatja a lakás további használatára. Szombattól azonos jogok illetik meg a különélő szülőt függetlenül attól, hogy a gyermek házasságban, élettársi kapcsolatban született-e, vagy szülei sosem éltek együtt. A Magyar Nemzet kérésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által összeállított tájékoztató anyag szerint a törvénykönyv megteremtette a házassági vagyonjogi szerződések országos nyilvántartásának jogszabályi alapjait.

Ez egyebek mellett azért nagyon fontos, mert így például hitelfelvétel esetén a bank láthatja, hogy a házaspár vagyonának felhasználását szerződés korlátozza. A házassági és élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartási rendszerének működtetéséért a Magyar Országos Közjegyzői Kamara lesz a felelős.

A vagyonjogi szerződések nyilvántartásba való bejegyeztetése a felek számára nem kötelező, mindenki szabadon dönthet arról, hogy megállapodását nyilvántartásba kívánja-e vetetni, vagy sem. Ha a házasfelek vagy élettársak úgy döntenek, hogy szerződésüket bevezetik a nyilvántartásba, akkor a szerződés tényéről bárki tudomást szerezhet, ám a dokumentum tartalmáról csak a házasfelek valamelyikének felhatalmazása alapján lehet információt kiadni.

A nyilvántartásba vett szerződés harmadik személyekkel szemben is hatályos, azaz a bejegyzett szerződések esetében nem lehet arra hivatkozni, hogy a szerződés fennállásának tényéről a harmadik személy nem tudott, vagy nem tudhatott. Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) házassági vagyonjogi szerződésekre vonatkozó rendelkezésekkel azonos szabályt vezet be az élettársi vagyonjogi szerződésekben is.

A házassági bontóperek kapcsán az egyik legfontosabb változás, hogy mostantól a közös megegyezéses bontás egyik esetében sem kell igazolnia a feleknek az életközösség legalább három éve történt megszakadását. A jogalkotó szerint ez utóbbi szabály mára jelentőségét vesztette. A kódex semmiféle megkülönböztetést nem tesz a szülői felügyeleti jogok és kötelezettségek tekintetében aszerint, hogy a szülők házastársak, élettársak, vagy közöttük még élettársi kapcsolat sem állt fenn.

Kimondja, hogy a szülő felügyeleti jogának gyakorlását a bíróság vagy más hatóság csak kivételesen indokolt esetben, olyan mértékben korlátozhatja vagy vonhatja el, amely a gyermek érdekének biztosításához szükséges. A közös szülői felügyelet a felek közös kérelme esetén állapítható meg, valamelyik szülő akarata ellenére bírói ítélettel nem rendelhető el, a bíróság ugyanakkor jogosult a szülői felügyeleti jogok megosztására. A gyermekétől külön élő szülő szülői felügyeleti joga sem szünetel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk