Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2018. November 14. 19:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nyolcmilliárdból húsz egynapos sebészet létesül az országban

Nyolcmilliárdból húsz egynapos sebészet létesül az országban

Nyolcmilliárd forintos összköltséggel egynapos sebészeti ellátóhelyeket alakítanak ki húsz helyszínen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) projektje keretében

– jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Székesfehérváron. Vitályos Eszter az Aktív fekvőbeteg-ellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével című projektről tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tervek szerint 2020 januárjáig mindenhol megvalósulnak a fejlesztések.

Az államtitkár azt mondta, hogy a fő cél az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása.

Lénárt Endre, az ÁEEK főigazgató-helyettese hangsúlyozta, az egynapos sebészet olyan speciális ellátási forma, amelynek lényege, hogy a beavatkozást követő 24 órán belül a beteg elhagyja a kórházat, és otthonában gyógyulhat. Szándékaik szerint ezzel rövidebb lesz az ápolási idő, gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a komplikáció és sokkal költséghatékonyabb rendszer működhet.

Rámutatott arra, hogy az egynapos sebészetek kialakítása a legmodernebb műszereket, illetve infrastrukturális és szervezési környezetet igényli.

A főigazgató-helyettes szólt arról is, hogy a nyugat-európai ellátórendszerekben az egynapos ellátásban elvégzett esetek aránya 60-90 százalékos, miközben Magyarországon 39 százaléknál tart. A projekt megvalósításával 60 százalékra emelkedhet az arány - tette hozzá.

Lénárt Endre jelezte, hogy a következő három évben elsősorban a korszerű eszközök beszerzésén lesz a hangsúly, miközben hat régióban, 19 helyszínen felújítanak az ellátáshoz műtőket és egyéb helyiségeket, egy helyszínen pedig új, önálló egynapos sebészeti egység jön létre.

Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója szerint az egynapos sebészeti fejlesztésnek az egyik fő eredménye a műtői kapacitásaik optimalizálása lehet. Beszámolt arról is, hogy néhány éve pár ezer esetet láttak el egynapos ellátás keretében, az idén már több mint hatezer ilyen esetük volt.

Elmondta még, hogy a fehérvári kórház a pályázat keretében 32 milliós infrastruktúrafejlesztést és 338 millió forintos eszközbeszerzést valósít meg.

Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a közhiedelemmel ellentétben az egynapos sebészet nem beavatkozás, hanem ellátási forma, ahol sok szakma tud egy helyen dolgozni, betegbiztonságot szavatolni és minőségi betegellátást biztosítani.

Megemlítette, hogy szakmai grémiumuk kézikönyvet készített, amely szabályozza az egynapos beavatkozások menetét, a betegutakat, továbbá "mankót ad" minden szolgáltatónak, aki szeretne egynapos sebészetet működtetni.

Címkék: egynapos, sebészet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:21, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.