Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2018. November 14. 19:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nyolcmilliárdból húsz egynapos sebészet létesül az országban

Nyolcmilliárdból húsz egynapos sebészet létesül az országban

Nyolcmilliárd forintos összköltséggel egynapos sebészeti ellátóhelyeket alakítanak ki húsz helyszínen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) projektje keretében

– jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Székesfehérváron. Vitályos Eszter az Aktív fekvőbeteg-ellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével című projektről tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tervek szerint 2020 januárjáig mindenhol megvalósulnak a fejlesztések.

Az államtitkár azt mondta, hogy a fő cél az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása.

Lénárt Endre, az ÁEEK főigazgató-helyettese hangsúlyozta, az egynapos sebészet olyan speciális ellátási forma, amelynek lényege, hogy a beavatkozást követő 24 órán belül a beteg elhagyja a kórházat, és otthonában gyógyulhat. Szándékaik szerint ezzel rövidebb lesz az ápolási idő, gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a komplikáció és sokkal költséghatékonyabb rendszer működhet.

Rámutatott arra, hogy az egynapos sebészetek kialakítása a legmodernebb műszereket, illetve infrastrukturális és szervezési környezetet igényli.

A főigazgató-helyettes szólt arról is, hogy a nyugat-európai ellátórendszerekben az egynapos ellátásban elvégzett esetek aránya 60-90 százalékos, miközben Magyarországon 39 százaléknál tart. A projekt megvalósításával 60 százalékra emelkedhet az arány - tette hozzá.

Lénárt Endre jelezte, hogy a következő három évben elsősorban a korszerű eszközök beszerzésén lesz a hangsúly, miközben hat régióban, 19 helyszínen felújítanak az ellátáshoz műtőket és egyéb helyiségeket, egy helyszínen pedig új, önálló egynapos sebészeti egység jön létre.

Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója szerint az egynapos sebészeti fejlesztésnek az egyik fő eredménye a műtői kapacitásaik optimalizálása lehet. Beszámolt arról is, hogy néhány éve pár ezer esetet láttak el egynapos ellátás keretében, az idén már több mint hatezer ilyen esetük volt.

Elmondta még, hogy a fehérvári kórház a pályázat keretében 32 milliós infrastruktúrafejlesztést és 338 millió forintos eszközbeszerzést valósít meg.

Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a közhiedelemmel ellentétben az egynapos sebészet nem beavatkozás, hanem ellátási forma, ahol sok szakma tud egy helyen dolgozni, betegbiztonságot szavatolni és minőségi betegellátást biztosítani.

Megemlítette, hogy szakmai grémiumuk kézikönyvet készített, amely szabályozza az egynapos beavatkozások menetét, a betegutakat, továbbá "mankót ad" minden szolgáltatónak, aki szeretne egynapos sebészetet működtetni.

Címkék: egynapos, sebészet

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 02. 12:51, hétfő | Belföld

Szijjártó Péter: adottak az alapok a komoly gazdasági növekedéshez 2024-ben

Az autóipar teljesítményének gyors bővülése kellő alapot biztosít ahhoz, hogy Magyarország az idei év második felében és jövőre európai összevetésben is komoly gazdasági növekedést tudjon felmutatni

2023. Október 02. 10:32, hétfő | Belföld

Illegális bevándorlás - Több mint kétezer határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Péntektől vasárnapig 2051 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

2023. Október 02. 06:00, hétfő | Belföld

MÁV: hétfőtől több pótlóbusz segíti az utazást a győri vasútvonal felújítása idején

Hétfőtől több pótlóbuszjáratot állít forgalomba a MÁV a győri vasútvonal felújítása idejére Bicske, Tatabánya és Budaörs térségében - közölte a vasúttársaság vasárnap az MTI-vel.