Városlista
2020. november 29, vasárnap - Taksony

Hírek

2020. Október 25. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Dombóvár Város Önkormányzata

Az ’56-os forradalom hőseire emlékeztek Dombóváron

Az ’56-os forradalom hőseire emlékeztek Dombóváron

Az Illyés Gyula Gimnázium diákjai elevenítették fel a legfontosabb eseményeket színvonalas műsorukkal és a középiskola igazgatója mondott beszédet hatvannégy év távlatából.

Dr. Szenyéri Zoltán kiemelte, hogy a nemzedékének meg kellett élni a rendszerváltást ahhoz, hogy legyenek hiteles forrásaik 1956 nagyszerűségéről. Hogy ne hallgassák el előlük az emigrációs magyar irodalom nagy egyéniségeit, hogy megismerhessék Márai Sándor örökbecsű sorait a forradalom leverése után érzett óriási fájdalmáról.

Dombóvár vonatkozásában kitért Ivanich Miklós életében bekövetkezett tragédiára. Városunk díszpolgára is ausztriai menekülttáborban kezdte újra életét, majd sok-sok szerencse is kellett a tehetsége mellé ahhoz, hogy Párizsban újra felfedezzék, és kinyíljon az életpályája.

Máig emlékszem egy apró történetére, amit akkor mesélt, amikor hitvesével nálunk járt egy baráti beszélgetésen. Története idején már az USA-ban élt francia feleségével és gyermekeivel.
„Tudod, hivatalosak voltunk egy szilveszteri társaságba, felöltöztünk, kocsiba ültünk. Az autó rádiójában állomást kerestem és valahogy rátaláltam a Kossuth Rádióra. Menet közben éjfél lett, meghallottam a magyar himnuszt. Könny szökött a szemembe, nem tudtam tovább vezetni. A feleségem nem igazán értette a megrendültségem okát.”

A megemlékezés koszorúzással ért véget az 56-os emlékműnél.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 28. 08:00, szombat | Helyi

Advent idején nagyobb a lakástüzek veszélye

Vasárnap gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját, ezzel elkezdődik az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka.

2020. November 27. 10:44, péntek | Helyi

Ütközött és árokba csapódott két autó Kapospula-Alsóhetényben

Egy 19 éves döbröközi férfi közlekedett autójával Kapospula-Alsóhetény belterületén 2020. november 26-án 16 óra 15 perckor, amikor nekiütközött a vele azonos irányba közlekedő és forgalmi okból lassító autó hátuljának.

2020. November 26. 09:47, csütörtök | Helyi

Lakástűz Nagykónyiban

Egy lakóház tetőszerkezete lángolt teljes terjedelmében.

2020. November 25. 16:03, szerda | Helyi

Zemán Zóra Zoé indulhat az U17-es öttusa világbajnokságon és az Európa bajnokságon

November 21-én a Magyar Öttusa Szövetség válogató versenyt tartott a 2021. évben megrendezésre kerülő U17-U19-es Világbajnokságra.