Városlista
2020. február 29, szombat -

Hírek

2019. Október 20. 08:00, vasárnap | Helyi

„OperaKalandunk”

„OperaKalandunk”

A Dombóvári Belvárosi Általános Iskola 72 tanulója részt vett a Magyar Állami Operaház OperaKaland című programjában.

A program célja:
• a nemzet kincseinek megismertetésével a nemzet egységének megélése
• a kulturális kínálatnak a köznevelési rendszer általi befogadhatóvá tétele
• a kulturális alapellátás modelljének kidolgozása
• valamint az opera és a közgyűjtemény-pedagógia műfajának diákokkal és pedagógusokkal történő megismertetése

Az OperaKaland az opera műfajának diákok körében történő népszerűsítése érdekében 2013 májusában indult. Egy évvel később fővárosi közgyűjtemények is csatlakoztak a programhoz, s ezzel az OperaKaland valódi KultúrKalanddá bővült. 2014 májusában az Erkel Programiroda kezdeményezésére az OperaKaland résztvevői előtt megnyíltak egyes múzeumok, könyvtárak és a Levéltár kapui is. A 2014. őszi KultúrKalandon, vagyis közgyűjtemény-pedagógiai foglalkozásokon mintegy 3000 diák vett részt.

Október 15-én a Dombóvári Belvárosi Általános Iskola 72 tanulója 5 kísérőtanárral Budapestre utazott; s délelőtt a Nemzeti Múzeumban a Hadba hívó - reformkor és forradalom, A koronázási palást, valamint a Seuso-kincsek című kiállításokat tekintették meg, és a Ráth György-villa Iparművészeti Múzeumban Mutasd az otthonod, megmondom ki vagy! lakberendezés a századfordulón című kiállításra vezette be a múzeumpedagógus játékosan a fiatalokat.
Ezek után városnéző kiránduláson vettek részt: sétáltak a Duna-parton, hajóztak a Dunán, sétáltak a Kossuth téren, ahol megcsodálták az Országházat, és felfedezték a tér sokszínűségét, szépségét. Metrózva, villamosozva ismerkedtek a fővárossal. A nap tetőpontját, koronáját az Erkel Színházban Erkel Ferenc nemzeti operája, a Hunyadi László jelentette.
A tanulók már hetekkel előtte készültek énekórákon az operalátogatásra. A felkészülést kiegészítette, segítette Csonka Zsuzsanna operaénekesnő, az Opera Nagykövetének 2 órában megtartott felkészítő előadása október 10-én még a színházlátogatás előtt.
Fergeteges hangulat uralkodott az Erkel Színházban, a kiváló szereposztás lenyűgözte a fiatal közönséget, s vastapssal és füttyel jutalmazták egy-egy művész áriáját.
Az előadás utáni beszélgetések biztosítottak minket, tanárokat arról, hogy a tanítványaink operát kedvelő, műértő közönséggé válnak, tehát a kirándulás, a program elérte a célját. Fantasztikus élmény volt.

Nyári Éva

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 28. 15:16, péntek | Helyi

Külföldön is megemlékeztek Fekete István íróról

A 120 éves jubileumra való tekintettel az Amerikai/Kanadai Magyarság c. hetilap is leközölte Bodó Imre dombóvári helytörténész megemlékező cikkét.

2020. Február 28. 11:05, péntek | Helyi

Hölgy lakóit köszönti Dombóvár

Nőnapi rendezvényen köszönti március 6-án Dombóvár Város Önkormányzata a városban élő hölgyeket.

2020. Február 26. 13:29, szerda | Helyi

A DunaTV összeállítása a 120 éve született Fekete István tiszteletére

A DunaTV Család-barát című magazinjában megemlékeztek a 120 éve született Fekete István írónkról.

2020. Február 26. 09:05, szerda | Helyi

50 éve város Dombóvár - Takács Istvánné helytörténeti kutató tart előadást

A március 4-én 17 órakor kezdődő előadás során az elmúlt fél évszázad eseményeit idézik meg.