Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Július 21. 18:16, hétfő | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Oroszországtól kapott rakétával lőtték le a Maláj utasszállítót

Oroszországtól kapott rakétával lőtték le a Maláj utasszállítót

Ukrajna bizonyítékkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy oroszbarát szeparatisták Oroszországtól kapott rakétával lőtték le a malajziai utasszállító repülőgépet.

Mindezt közölte hétfőn Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. Ezt arra válaszul mondta, hogy az orosz védelmi tárca hétfői közlése szerint orosz részről nem észleltek rakétaindítást a malajziai utasszállító múlt csütörtöki kelet-ukrajnai katasztrófája idején, viszont Moszkva állítja, hogy a járat közelében, annak irányába egy ukrán harci gép - feltételezhetően egy Szu-25-ös vadászbombázó - repült.

Liszenkót megelőzően egy ukrán biztonsági forrás hétfőn megerősítette, hogy Ukrajna kitart eddigi álláspontja mellett, amely szerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták Oroszországtól kapták a BUK-M1-es (nyugati kódnevén SA-11) rakétarendszert, minden valószínűség szerint az azt működtető személyzettel.

Az idézett forrás emlékeztetett arra, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) korábban nyilvánosságra hozta azt a lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyen állítólag szeparatisták tárgyalásokat folytattak az orosz rakétarendszer szállításáról.

Vitalij Najda, az SZBU elhárítási részlegének egyik vezetője szombati kijevi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy orosz állampolgárok működtették azt a rakétarendszert, amely a maláj járat tragédiájáért felelőssé tehető, és az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal. Najda azt mondta, Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 föld-levegő rakétarendszer és egy három fős kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból Ukrajnába.

Képeket mutatott az újságíróknak, amelyeken a rakétarendszerek különböző helyeken láthatók. Nyilvánosságra hozott egy olyan fotót is, amelyen az elhárítás szerint a malajziai utasszállító gépet eltaláló rakéta kondenzcsíkja látható rögtön a kilövés után. A kép állítólag a Donyeck megyei Torez környékén készült. A titkosszolgálat közlése szerint a rakétát olyan területről indították el, amelyet "terroristák és orosz katonák" tartanak ellenőrzésük alatt.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök-helyettes közben sajtótájékoztatóján közölte: a repülőgép feketedobozai még mindig a szakadároknál vannak, habár a szeparatisták közölték, hogy készek azokat átadni a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) képviselőinek. Nem zárta ki viszont annak lehetőségét, hogy ez idő alatt a szeparatisták vagy orosz szakértők már meghamisították a feketedobozokat, és eltűntettek belőle minden rájuk nézve terhelő adatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.