Városlista
2023. május 29, hétfő - Magdolna

Hírek

2011. Szeptember 09. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: Enjoy Rádió, antsz.hu

Országos ÁNTSZ-kampány a fejtetvesség visszaszorítására

Országos ÁNTSZ-kampány a fejtetvesség visszaszorítására

Országos figyelemfelhívó kampányt hirdetett az ÁNTSZ a gyermekközösségekben gyakori a fejtetvesség miatt. Az akció célja, hogy felhívják a szakemberek, a szülők és a pedagógusok figyelmét a megelőzésre és a kezelésre.

Az akció elindítását bejelentő Paller Judit országos tiszti főorvos elmondta: nagyjából 30 évente megnő a fejtetves gyermekek száma, a hetvenes évek óta viszont "elfelejtettük, hogyan kell jól kezelni" ezt a problémát. A gyermekközösségekben 0,7 és 2,7 százalék között ingadozik a fejtetves gyermekek aránya a megyékben, a számuk a Dél-Dunántúlon a legmagasabb.

Az ÁNTSZ közleményéből kiderül, hogy bár a fejtetű jelen ismereteink szerint nem terjeszt fertőző betegséget, vérszívó élősködőként jelenléte rendkívül kellemetlen és a vakaródzás következtében kialakuló sebek felülfertőződhetnek. A fejlett higiénés körülmények ellenére előfordulási aránya évek óta változatlan, bizonyítva, hogy a fejtetvesség nem elsősorban a szociális körülmények függvénye. Fennmaradásában szerepet játszik a felismerés, a személyes tapasztalat hiánya és a betegség eltitkolása.

Ezért az ÁNTSZ célul tűzte ki, hogy a kezdődő tanévben fokozza a fejtetvesség elleni küzdelmet, valamint hogy csökkentse a visszafertőződés lehetőségét. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal fel kívánja hívni a szülők és a nevelők figyelmét a fejtetvesség megjelenésének lehetőségére. Hangsúlyozzák, hogy a fejtetvesség nem szégyen és a fejtetves gyermekek kezelése elsődlegesen a szülő feladata és kötelessége.

Szakmai anyagaikat és felhívásukat eljuttatják a fejtetvesség elleni küzdelem összes résztvevőjének, azaz az iskoláknak, bentlakásos és szociális intézményeknek, önkormányzatoknak, házi és iskolaorvosoknak, védőnőknek. Az iskolakezdéskor esedékes szülői értekezleteken az iskola-egészségügyi szolgálat szakemberei ismertetik a megjelentekkel a fejtetvességi vizsgálatok éves rendjét, a megelőzés és a kiszűrt gyermekek szüleinek értesítési módját.

A fejtetű nincs tekintettel korra, nemre, beosztásra: bárki fertőződhet, piszkos és tiszta hajban egyaránt előfordulhat az élősködő. Megkapni nem szégyen, de eltitkolni, nem kezelni, továbbadni és ezzel a közösséget veszélyeztetni felelőtlenség!

Címkék: ÁNTSZ, fejtetvesség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

Kötélpályán hoztak fel egy szikláról lezuhant fiút a mélyből a tűzoltók Vértestolnánál

Lezuhant egy túrázó a Pes-kő-barlangnál Vértestolna közelében vasárnap, a tűzoltók kötélpályát építették ki, hogy a 15 éves fiút felhozzák a mélyből - mondta el a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szó

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

A héten is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

2023. Május 28. 11:13, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 doboz cigi lapult a kárpitok alatt

Csaknem 800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár kisbuszban

2023. Május 28. 08:14, vasárnap | Belföld

Átadták az új Csinger-völgyi kerékpárutat Ajkán

A Csinger-völgyi kerékpárút az ajkaiak és a városba látogató turisták kikapcsolódását is szolgálja - mondta a területfejlesztési miniszter szombaton Ajkán, a 400 millió forintból elkészült beruházás átadásán.