Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 09. 13:20, péntek | Helyi sport
Forrás: Vincze Ju-Jutsu SE

Országra-világra szóló sikereket értek el a harcművészek

Országra-világra szóló sikereket értek el a harcművészek

Egy hónap leforgása alatt világbajnokságon és egy országos versenyen szerepeltek kitűnően a dombóvári JAM-csarnoknál edző Vincze Ju-Jutsu SE versenyzői. A grappling és a combat grappling a fő erősségük.

A ju-jutsu (dzsúdzsucu) nem küzdősport, hanem harcművészet és egyben életforma is, amely évszázadok alatt fejlődött ki Japánban. Megtalálható benne az ütés, a rúgás, az eszközök használata, de fő jellemzői az összekapaszkodós küzdelem, a dobások, a földharc, a feszítések és fojtások.

A művelői által állandó útkeresésként, nyitott rendszerként jellemzett harcművészetnek mára számos ága fejlődött ki. Ezek egyike a grappling (magyarul: dulakodás), amely néhány évvel ezelőtt csatlakozott a Nemzetközi Birkózószövetséghez (FILA). A grappling az MMA (mixed martial arts, azaz vegyes harcművészetek) családjába tartozik, a lényege pedig a földharc. Az egyik őse a brazil dzsúdzsucu volt, de számos elemet vett át a szabadfogású birkózásból, a cselgáncsból és más küzdősportokból is. A „Gi” ágazatnál cselgáncsruhában, azaz dzsudogiban küzdenek, míg a „NoGi” ágazatban - a birkózó-földharcban - a versenyzők rövid sportnadrágot és pólót viselnek, de ők is mezítláb harcolnak, mint a dzsúdósok.

A sportág mára akkora népszerűségre tett szert idehaza, hogy a Magyar Grappling és Pankráció Szakági Szövetség arra vállalkozott, hogy november 4. és 6. között megrendezi a FILA Grappling Kadet, Junior és Veterán Világbajnokságot. Az aktívan versenyző sensei (tanító) Vincze Zoltán vezetésével gyakorló dombóvári harcművészek közül többen számítanak erősnek a szakágban. Így jó esélyekkel vágtak neki a Tamásiban megrendezett világversenynek, és nem is okoztak csalódást.

A legnagyobb sikert a „B” korosztályú veteránok között maga Vincze Zoltán (első képünkön) és Csirinyi Tibor könyvelhette el azzal, hogy előbbi a NoGi, utóbbi a Gi kategória -90 kg-os súlycsoportjában világbajnoki aranyat szerzett. A győztesekhez csatlakozott Kiss Alexandra, aki megnyerte a novice (újonc) Gi kategória -50kg-os súlycsoportjának küzdelmeit.

Ezen kívül még Vincze Zoltán egy második és egy negyedik, Csirinyi Tibor egy második, Bocz Róbert kettő negyedik, Ughy Viktor egy második és egy harmadik helyezést ért el, Bánki Soma pedig 5-6. helyen zárta a tamási VB-t.


December 3-án Kecskeméten rendeztek országos ju-jutsu versenyt, amelyen egy új szakágban - az MMA kiskesztyűben művelt, a fejre mért ütéseket is megengedő amatőr változatában -, Combat Grapplingben indult a Vinze Ju-Jutsu SE. Ez a verseny tűnt alkalmasnak arra, hogy Vincze Zoltán kipróbálja az új kategóriában felállított, héttagú csapatát (második képünkön).

A Vincze SE sportolói felnőtt korosztályban indultak és magasan a várakozásokon felül teljesítettek. A mérkőzéseket követően számos elismerő megkeresést kapott a dombóvári sensei, és úgy tűnik, csapatával sikerült leraknia a kategória magyarországi alapjait.

A december 3-án született eredmények:

  • COMBAT GRAPPLING 75 kg-ban: Szirmai Albert 2. helyezés
  • COMBAT GRAPPLING 85 kg-ban: Erdei Milán 1. helyezés, Cziffra Attila 2. helyezés, Verboczki Balázs 3. helyezés, Gombos Tamás 4. helyezés
  • COMBAT GRAPPLING 105 kg-ban: Takács Csaba 1. helyezés, Varga Máté 2. helyezés
  • GI - GRAPPLING + 105 kg-ban: Varga Máté 2. helyezés

Bővebb információ és képek az egyesület honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére