Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 10. 10:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI - fotó:vagta.hu

Összesorsolták a nyolcadik Nemzeti Vágta futamainak résztvevőit

Összesorsolták a nyolcadik Nemzeti Vágta futamainak résztvevőit

Összesorolták a nyolcadik Nemzeti Vágta futamainak résztvevőit, a szeptember 18 és 20 közötti fesztiválon 72 település képviselője mérheti össze tudását a Millenniumi emlékmű körül felépített speciális ívű versenypályán

- tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

"A magyar tradíciók és a nemzeti összefogás értékének megélésére szüksége van a mai kor emberének, a Nemzeti Vágta pedig nemcsak az országot, hanem az egész nemzetet összekovácsolja" - fogalmazott Mondok József, a Nemzeti Vágta társelnöke a közlemény szerint.

A májusban kezdődött elővágták több mint 200 települést mozgattak meg, és idén először a vidéki helyszínek mellett három határon túli vágta - a Székely, a Vajdasági és az első alkalommal megszervezett Felvidéki Vágta - is bekapcsolódott a versenysorozatba. A budapesti Nemzeti Vágta futamain való részvételre végül 72 település versenyzője nyert jogot.

A Hősök terére szervezett rendezvény idén sem csupán a lóversenyről szól: a Huszártáborban a derék vitézek életét ismerhetik meg az érdeklődők, az Andrássy úti Vágta Korzón sétálva a versenyben szereplő települések kuriózumaival találkozhatnak, míg az 56-osok terén az Országkonyha várja ínycsiklandozó ízekkel a látogatókat.

A közmédia által élőben közvetített Nemzeti Vágta részeként idén is megrendezik a jótékonysági sztárfutamot, a kishuszár vágtát, a kocsitoló versenyt, a fogatvágtát és a nemzetközi futamot is, ahol Magyarországgal együtt 12 ország lovasa száll nyeregbe saját nemzetének hagyományos öltözékében. Emellett lesz huszár hadibemutató, lovakat fektetnek a bugaci csikósok, valamint idén is várja az érdeklődőket a díjugrató és magasugrató verseny. A rendezvény zárásaként hortobágyi ménes hajtását láthatja a közönség.

A 2008-ban indult Nemzeti Vágtát a hagyományoknak megfelelően idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: 2015-ben Rostás Pál, az 5. Radetzky-huszárezred 1813-ban hősi halált halt közhuszárjának előtt tiszteleg a rendezvény.

A Nemzeti Vágta részletes programja megtekinthető a www.vagta.hu internetes oldalon.

Címkék: Nemzeti Vágta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.