Városlista
2019. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2011. Augusztus 04. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Oxigént találtak az űrben

Oxigént találtak az űrben

A csillagászok a Herschel űrtávcső segítségével első alkalommal fedeztek fel az űrben teljes oxigénmolekulákat az Orion csillagképben, egy csillagkeletkezési régióban.

Az eredményeket az Astrophysical Journal című folyóiratban tették közzé.

Egyedülálló oxigénatomot már korábban is többször dokumentáltak a világűrben magányosan vagy más molekulákba beágyazódva. Komplett oxigénmolekulára azonban - amelyet mi is belélegzünk a Földön, és amelyben két atom kapcsolódik egymáshoz kettős kötéssel - eddig még soha nem figyeltek meg légkörünkön kívül.

Svéd kutatók ugyan 2007-ben bejelentették, hogy az Odin nevű teleszkóppal oxigénmolekulát találtak egy közeli csillagkeletkezési régióban, de a felfedezést végül más forrásoknak nem sikerült megerősíteniük, így a tudomány nem ismerte el érdemeiket.

A mostani felfedezést azonban immár hivatalosan is megerősítették. Azt azonban továbbra sem értik a csillagászok, hogy miért éppen ezekben a régiókban bukkan fel a molekula - a világűr tehát továbbra is számtalan, egyelőre megfejthetetlennek tűnő titkot rejt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: űr

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 17. 10:53, szerda | Belföld

Több mint negyven fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte

2019. Július 17. 07:36, szerda | Belföld

Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság

Új üzleti lehetőségek nyílhatnak, ugyanis beindulhat az úgynevezett ciszlunáris gazdaság, vagyis a Hold és a Föld közötti térségben zajló kereskedelem

2019. Július 17. 07:32, szerda | Belföld

Megoldották a lakóházakat is veszélyeztető csapadékvíz elvezetését Körmenden

Csaknem 200 millió forintot fordítottak a csapadékvíz biztonságos elvezetésére Körmend észak-keleti városrészében – közölte a polgármesteri hivatal sajtóreferense az MTI-vel.

2019. Július 17. 07:29, szerda | Belföld

E-taxik forgalomba állításával folytatódik a Protheus projekt Pakson

Elektromos taxik forgalomba állításával folytatódnak Paks e-mobilitást célzó fejlesztései, a mintegy tízmilliárd forintos Protheus projekt keretében hamarosan lezárul az elektromos buszok beszerzésére kiírt pályázat