Városlista
2019. október 19, szombat - Nándor

Hírek

2011. Augusztus 04. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Oxigént találtak az űrben

Oxigént találtak az űrben

A csillagászok a Herschel űrtávcső segítségével első alkalommal fedeztek fel az űrben teljes oxigénmolekulákat az Orion csillagképben, egy csillagkeletkezési régióban.

Az eredményeket az Astrophysical Journal című folyóiratban tették közzé.

Egyedülálló oxigénatomot már korábban is többször dokumentáltak a világűrben magányosan vagy más molekulákba beágyazódva. Komplett oxigénmolekulára azonban - amelyet mi is belélegzünk a Földön, és amelyben két atom kapcsolódik egymáshoz kettős kötéssel - eddig még soha nem figyeltek meg légkörünkön kívül.

Svéd kutatók ugyan 2007-ben bejelentették, hogy az Odin nevű teleszkóppal oxigénmolekulát találtak egy közeli csillagkeletkezési régióban, de a felfedezést végül más forrásoknak nem sikerült megerősíteniük, így a tudomány nem ismerte el érdemeiket.

A mostani felfedezést azonban immár hivatalosan is megerősítették. Azt azonban továbbra sem értik a csillagászok, hogy miért éppen ezekben a régiókban bukkan fel a molekula - a világűr tehát továbbra is számtalan, egyelőre megfejthetetlennek tűnő titkot rejt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: űr

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 18. 18:04, péntek | Belföld

Egymás szomszédságában termesztett kannabiszt egy testvérpár Nógrádban

Jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt emelt vádat két Nógrád megyei férfi ellen a Balassagyarmati Járási Ügyészség, a testvérek egymás szomszédságában termesztettek kannabiszt

2019. Október 18. 16:02, péntek | Belföld

Évente 6-7 ezer szabadalmazható ötletet nyújtanak be Magyarországon

Évente 6-7 ezer olyan ötlet születik Magyarországon, amelyeket szabadalmaztatni lehetne - mondta Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

2019. Október 18. 13:20, péntek | Belföld

Bölcsődetervezési ötletpályázatot hirdet a kormány

Építészeti ötletpályázatot hirdet bölcsődék tervezésére a Lechner Tudásközpont az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága

2019. Október 18. 12:06, péntek | Belföld

Milliárdokat elcsaló mobilos bandára csaptak le a kommandósok

Majdnem négymilliárd forint áfát csalt el egy mobiltelefon-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyet nemrégiben egy nemzetközi akcióban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).