Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Augusztus 22. 07:45, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Paks II. - A Roszatom megkezdte a kivitelezést

Paks II. - A Roszatom megkezdte a kivitelezést

A Paks II. Atomerőmű projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki részlegéhez tartozó Atomsztrojekszport vállalat megkezdte Pakson az új VVER-1200-as blokkok kivitelezési szakaszának munkálatait hétfőn.

A tájékoztatás szerint ennek részeként az orosz vállalat alvállalkozója, a Duna Aszfalt Kft. megkezdte az előkészületeket a talaj kitermelésére a leendő 6-os blokk munkagödréből. Egy másik alvállalkozó, a Bauer Magyarország Kft. pedig hozzáfogott a talajszilárdítási munkálatok előkészületeihez, illetve folytatja a résfal építését.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a kivitelezési szakasz azután vette kezdetét, hogy a magyar és az orosz fél képviselői 2023. augusztus 18-án aláírták a két új atomerőművi blokk létesítéséről szóló szerződés módosítását, majd ezt követően a megrendelő Paks II. Atomerőmű Zrt. kiadta a fővállalkozónak a hivatalos értesítést arról, hogy a projekt a második szakaszba, a kivitelezés szakaszába lépett.

Ismertetik: a leendő 6-os blokk munkagödréből a föld kitermelése mínusz 5 méteres szintig hatalmas munkafolyamat. A munkagödör négy futballpálya területének megfelelő méretű, és mintegy 1 millió köbméter földet kell kitermelni, elszállítani. A tervek szerint a 6-os blokk területén ez a munka az ősz vége előtt befejeződik.

A Roszatom kiemeli: a kivitelezés megkezdésére kapott engedély lehetővé teszi az atomerőművi főberendezések gyártásának elindítását mind az orosz vállalatoknál, mind pedig a Roszatom partnervállalatainál. Az Atomsztrojekszport vállalat augusztus 21-én utasítást adott az érintett üzemeknek, hogy kezdjék meg a Paks II. Atomerőmű érintett berendezéseinek legyártását.

A közleményben utalnak arra, hogy a Paks II. Atomerőmű projekt kivitelezési szakaszba lépése lehetővé teszi az összes fő építmény létesítésének megkezdését. Ez jelentős létszám-, gép- és eszközbővítést igényel, mivel a projekten végzett munka intenzitása folyamatosan növekszik.

A Paks II. Atomerőmű projektben való részvétel iránt nagy az érdeklődés mind a magyar, mind egyéb európai, valamint harmadik országbeli cégek részéről - emelték ki.

Ennek eredményeként a magyar gazdaság nemcsak egy újabb megbízható villamosenergia-termelési forrást kap, hanem a projekt többszöröző hatásának köszönhetően jelentős adóbevételekhez jut az ország, új munkahelyek létesülnek. Csak az atomerőmű építése önmagában mintegy 10 ezer munkahelyet jelent, emellett az orosz ipar is jelentős megrendelésekhez jut - írta közleményében a Roszatom.

Címkék: paks2, roszatom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;