Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2011. Február 27. 15:32, vasárnap | Helyi

Pálinkamintákat zsűriztek és űzték a telet a Konda-völgyben

Pálinkamintákat zsűriztek és űzték a telet a Konda-völgyben

Február 26-án zajlott a II. Dombóvári Pálinkaverseny zsűrizése a Gyár utcai Természetőr Bázison. Egy rövid és egy hosszú Konda-völgyi túrát követően tartották az eredményhirdetést, melynek résztvevői kiszebábot is égettek és kos

Több mint negyven párlatmintát neveztek be készítőik az egyik helyi pártszervezet által második alkalommal megrendezett Dombóvári Pálinkaversenyre – tudtuk meg a főszervező Kiss Bélától. Nem volt tehát könnyű dolga a hat – és volt, hogy plusz kettő – tagú zsűrinek, amikor döntésüket próbálták meghozni. Más kérdés persze, hogy a nehézséghez náluk társult azért némi közvetlenül megtapasztalható élvezet is.

Az avatott kóstolások eredménye az ezen a szombat délutánon már negyedik alkalommal, ezúttal a Nők Dombóvárért és a Dombóvári Önkéntes Polgári Természetőr Egyesület (DÖPTE) által megrendezett Konda-völgyi téltemető túra után látott napvilágot. A két távon – 5,6 és 12 km-en – megrendezett túra résztvevői jelvénnyel, míg a pálinkakészítők emléklapokkal és oklevelekkel gazdagabban hagyhatták el a helyszínt. Nem is beszélve a friss levegőn támadt kellemes hangulat és mozgás élményéről.

A rendezvényt záró ceremónia részeként írta alá az önkormányzat részéről Szabó Loránd polgármester és Dávid Gyula, a DÖPTE elnöke a valamikori kisvasúti állomás egy újabb – már részben kiállítással be is rendezett – termének az egyesület részére történő használatba-adási szerződését. A két aláíró – a polgármester indítványára – ezt követően a diplomácia szokásainak megfelelően, fedetlen fővel rázott kezet. Mindeközben pedig a jelenlévők megcsodálhatták az elnök úr új, szinte csak jelzés értékűen hosszú frizuráját.

A pálinkaverseny eredményhirdetése előtt még arról is értesülhettek az összegyűltek, hogy az Élet és Tudomány legfrissebb számában egy, a környéken előkerült római-kori fogadalmi lemezről és az ez alapján elnevezett Konda-völgyi fogadalmi ligetről jelent meg írás. Mindezt az juttatta eszébe a polgármesternek, hogy a záróesemény közben befutó túrázók jelezték, rajtuk kívül is vannak még természetjárók a völgyben, akiket távollétükben Szabó Loránd óva intett attól, hogy régészeti leletté váljanak.

Az eredményhirdetés során először azok vehettek át emléklapot, akik ez alkalommal nem kerültek be a kategóriák – gyümölcspárlat, törköly és bor-, valamint különleges párlat – legjobb három helyezettje közé. Ők a következők voltak: az egyetlen nőként induló Máté Eszter, Dr. Markó Gábor, Jobbágy Kálmán, Kovács Sándor, Laufer Ferenc, Pető Sándor, Tolnai János és Tarnai Roland.

A gyümölcspárlatok – erre egyébként a barack-szilva-körte szóösszetételből rövidítve elhangzott a ba-szi-kö megnevezés is – közül a harmadik legjobbnak Dr. Szabó Imréét, második legízesebbnek Réz Józsefét, míg a „legeslegfinomabbnak” Füleki Zoltánét találták a zsűri tagjai. A törköly és borpárlat kategóriában harmadik díjjal jutalmazták Füleki Sándort, másodikkal Patkás Sándort, elsővel pedig Király Gábort. Különleges párlatával harmadik helyezést ért el az idősebb Kormos László. A kategóriát pedig újfent Füleki Zoltán nyerte.

A zsűri a kategóriák győztes párlatait is rangsorolta. Az év dombóvári pálinkája választáson a dobogó képzeletbeli második fokára Király Gábor párlata, harmadik és első fokára pedig Füleki Zoltán párlatai állhattak fel. Bunda kizárva – derült ki még. Pártatlan volt az anonim minták minősítése.

Az eredmények kihirdetését követte a máglyára állított kiszebáb meggyújtása és körbetáncolása, majd a koszorúnak a patakba hajítása. A résztvevők erősen remélték, hogy ezzel végre elűzik a telet. Az év leghidegebb szaka honlapzártánkig nem nyilatkozott.

Ha a fotósunk által készített képgalériára kíváncsi, kattintson az alábbi fotóra. A galéria egyébként elérhető a Szórakozó negyedből is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 30. 16:00, szombat | Helyi

Kerékpárosbarát címre pályázhatnak a munkahelyek és települések

Négy kategóriában várják a munkahelyek és a települések jelentkezését is.

2020. Május 30. 09:00, szombat | Helyi

Megkezdődhettek az edzések a Farkas Attila Uszodában

A DSI sportolói május 29-től megkezdhetik az edzéseket a Farkas Attila Uszodában. A létesítményt egyelőre csak az egyesület veheti igénybe, az előírt szabályok betartása mellett.

2020. Május 29. 22:20, péntek | Helyi

Júniusban tartják meg az elmaradt lomtalanítást Dombóváron

Lomtalanítási Akció – Dombóvár – 2020. június 13.

2020. Május 29. 11:41, péntek | Helyi

A dombóvári rendőrök találták meg a négy éves fiút

Egyedül sétált az utcán a kisfiú.