Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Január 27. 10:58, vasárnap | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Pécs város szobrásza: Horvay János

Pécs város szobrásza: Horvay János

ezzel a címmel tartja meg 55 perces időtartamban előadását Kardhordó Kálmán ny. tanár 2013. január 29-én, kedden 17 órától a TÜKE AKADÉMIA sorozatban. Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza. (Széchenyi tér 7-9.)

Jól tudjuk – immár –, az eredetileg Hopp’l Johan Carl családnéven Pécsett, 1874. május 27-én született Horvay János alkotta Zsolnay Vilmos emlékművét (Apáti-Abt Sándorral), a ceglédi emblematikus, valamint a pécsi, nagyatádi, körmendi, orosházi, karcagi, pesterzsébeti, péceli, rakamazi, hajdúnánási, dobsinai (ma Rudabányán lévő) Kossuth-szobrokat, a genfi Reformáció Emlékművének nemzetközi pályázata egyik nyertes alkotását, valamint Erzsébet királyné később ledöntött karánsebesi vagy a szintén e sorsra jutott kassai Honvéd emlékművet, etc. Nem különben az 1927-1952 között az Országház téren (Budapest) állott nagy méretű Kossuth-Batthyány szoborcsoportot és forradalmi reliefet, amelyet később, 1959-től Dombóvár közössége őriz és mutat be a kies Szigeterdei parkban s történetét az ugyanitt álló, megújított Lakótoronyban “148 nap 1848-ból” címen…

Minderről részletesen szól majd előadónk, kinek egyik alapvető tanulmánya olvasható az “Ismerős művek elfeledett alkotója” című könyvben, amely korlátozott példányszámban még megvásárolható vagy rendelhető a Dombóvári Helytörténeti Múzeum címén (7400 Dombóvár, pf.53.), 2.500,-ft/áron, valamint két féle, színes képeslap-sorozat formájában is.

szöveg: kristonvízi
fotók és reprodukciók: Tilinger Sándor

Címkék: Horvay János

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!